Illustrasjonsfoto: Glenn Thomas Nilsen

Juli er høysesong for mobilskader

Det er sommer, det er varmt, vi er mye ute og aktiviteten er høy. Aldri tar vi mer bilder og video på mobil enn på sommeren, og de aller fleste deles i sosiale medier. Ikke rart at sommeren er høysesong for skader på vår trofaste følgesvenn, mobilen.

– Skadetallene viser at juli er den desidert farligste måneden for mobilen. Risikoen er tre ganger større for skader i juli enn desember for eksempel. Dette skyldes selvsagt at uteaktiviteten er mye større, og når det er varmt i været slumser vi litt mer med smarttelefonen vår. Det er ikke alltid den ligger trygt i lomma på shortsen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Skader for millioner hvert år

Hvert eneste år erstattes tusenvis av mobiltelefoner som er blitt borte eller skadet. Tidligere år har Tryg Forsikring mottatt vel 7000 innmeldte erstatningssaker for mobiltelefon, til en verdi av over 14 millioner kroner.

– Dersom du blir frastjålet mobilen på ferie, eller andre er skyld i at den blir skadet, kan en god reiseforsikring hjelpe deg. I tillegg kan en innboforsikring med ekstradekning hjelpe deg om du mister eller skader mobilen etter en uventet hendelse, sier han.

Blir dyrere og dyrere

Mobiltelefonene blir bare dyrere og dyrere, de siste modellene koster gjerne langt over 10.000 kroner. Samtidig er mobilen en bærbar datamaskin som er sårbar for støt og slag, vann og sand.

– Det er klart at erstatningssummene øker i takt med at mobilene blir dyrere. Juli er feriemåneden fremfor noen, og kurven for mobilskader sammenfaller med øvrige reiseforsikringsskader. Nordmenn er svært aktive i ferien, og avanserte smarttelefoner er ikke nødvendigvis like glad i visse aktiviteter som vi selv er. Og de aktivitetene som byr på vann – enten i form av båtliv eller bading – fører ofte til mobilskader, sier Brandeggen.

ANNONSE

Ikke lån ut til barna

Spesielt barn er ekstra utsatt for å miste eller skade mobiltelefonen sin på sommeren.

– Små barn og dyre, ømfintlige smarttelefoner er en risikabel kombinasjon. Det er greit å huske på når du låner ut din dyre mobil til junior for at det skal bli litt fred og ro. En god del mobiltelefoner kommer i utgaver som er tilpasset aktive ungdommer, og de tåler røffere omgang enn mange dyrere utgaver, sier han.

Mange tror en reiseforsikring kun gjelder hvis man er på tur i utlandet, men de aller fleste gjelder også når du ferierer hvor som helst i Norge.

Slik sikrer du deg best mot mobilskader:

  • Vurder om du virkelig trenger å ta med mobilen på alle aktiviteter.
  • Skaff deg en egen feriemobil som enten tåler ekstra mye eller som er billig.
  • Et kraftig og vanntett mobildeksel er en god forsikring i seg selv.
  • Barn bør ha mobiler som tåler røff behandling. Eventuelt vurder en egen forsikring på barnas mobiler.
  • Sett på sporing av mobiltelefonen. Da er sjansen større for at du finner den igjen.
  • Det er ikke alltid lurt å låne bort den dyreste mobiltelefonen din til dine barn.
  • Sist, men ikke minst. Unngå å gjøre mobilen lett tilgjengelig for lommetyver. Ikke minst i storbyene i utlandet samt på strendene er mobiltelefoner et yndet tyveriobjekt for lommetyver.

(Pressemelding fra Tryg Forsikring)

ANNONSE

ANNONSE

Oliver Solberg bøtelagt for ulovlig trening

Nordmenn vil feriere mer i hjemlandet også etter koronakrisen