Det står om noen få stemmer, men du kan utgjøre en forskjell

Leserinnlegg
4 minutter lesetid

I disse dager bestemmer politikerne i Indre Østfold seg for om alle på 10. trinn skal sendes til Auschwitz som et ledd i forebygging av radikalisering i regi av IØ-skolen. Avstemningen blir en thriller, det står om noen få stemmer, men du kan utgjøre en forskjell.

I fire år nå så har ungdommene på Askim Ungdomsskole blitt sendt på sponset tur av kommunen til Polen som et ledd i et omfattende arbeid med å forebygge radikalisering. Det som møter dem etter å ha passert under porten med “Arbeit macht frei” setter varige spor. Men like viktig er de utallige timene i for- og bakkant av selve reisen hvor ungdommene i regi av sine lærere ved AUSK jobber med denne problematikken. Det leses bøker. De ser viktige filmer. Det skrives reflekterende innleveringer. Det diskuteres. Og det gjøres på er glassklart klart faktagrunnlag. Elevene – alle sammen – har jo sett grufullhetene med egne øyne.

Vi i Indre Østfold kommunale Foreldreutvalg, som jo har fått et mandat til å representere ALLE foreldre med barn i grunnskolen i kommunen, det vil si omlag 12 000 velgere, er tindrende klare: Opplegget på Askim Ungdomsskole må gjennomføres på ALLE ungdomsskolene i den nye kommunen! Opplegget er bra. Opplegget forebygger radikalisering. Opplegget gjør elever i stand til å varsle om de oppdager noen som “sklir ut”. Det har vi selv opplevd her i Askim.

Vi vet dette setter press på kommunebudsjettet. Prisen er ca 5000,- per elev som vi sender. Men det må prioriteres, mener vi. Forebygging er billig. ABBs gjerninger har kostet det norske samfunnet milliarder, og i kjølvannet ligger det så mye død og ufattelige skjebner at det nesten ikke er til å tro. Drapsmannen og terroristen Philip Manshaus ble forrige uke dømt til 21 års forvaring, lovens strengeste straff. Vi vil ikke oppleve dette på kroppen en eneste gang til.

Som nevnt avgjør politikerne om de skal bruke 5000 kroner på hver av ungdommene våre i 2021 i disse dager. I dag – mandag 15. juni, har de gruppemøter hvor partiene i utgangspunktet bestemmer seg for hvordan de skal stemme. Tirsdag 16. juni avgir de sin stemme i kommunestyret. Utfallet blir stående.

Det skal nevnes at administrasjonen i kommunen mener det kan lages et opplegg knyttet til radikalisering på fortene våre i Trøgstad og Mysen. At ungdommene kan reise dit, og at dette vil være bra stedsutvikling knyttet til fortene. Det kan godt være, men så langt er det ingen planer på bordet som viser hvordan dette skal gjennomføres på en måte som er tilfredsstillende i opplæringen av våre ungdommer knyttet til radikalisering. Det er bare noen løse planer.

Mener du som forelder, eller du som skoleelev, at Polen-turer som et ledd i arbeidet mot radikalisering i Indre Østfold er en viktig investering, så liker og deler du dette innlegget. Da er du med på å sette press på valgene politikerne tar de neste 48 timene. Og som du skjønner, det haster!

På vegne av IØKFU
Anders Kolberg
FAU-leder AUSK

ANNONSE

(Leserinnlegg)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.