Hvert enkelt liv betyr noe

Leserinnlegg
6 minutter lesetid

Drapet på Georg Floyd har skapt et sterkt engasjement mot rasisme. Det er jeg glad for. Men engasjement og støtte for EN gruppe kan vises på mange måter uten å utsette ALLE for fare. Midt i en Corona-pandemi har vi lov til å tenke selv. Retningslinjene for å spare menneskeliv har vært klare.

Alles liv betyr noe. Vi ønsker ikke å smitte noen eller å bli smittet av et farlig virus. Covid-19 er det mest antirasistiske som finnes, det er praktisk talt blind for hudfarge og klasseskiller. Det smitter der det kan. Alle. Dugnadsinnsatsen her i landet har vært helt unik – nettopp for å spare alles liv!  

Rasisme – og rase historikken er lang. Årsaken er sammensatt. Men det viktigste er at vi her og nå som enkeltmennesker i 2020 har et viktig ansvar. Du utgjør en forskjell. Hverdagsrasismen er det største problemet. Skal vi komme rasisme til bunns må vi derfor ta tak i holdninger og atferd i hverdagen. Og det er DIN oppgave. Norge er et av de mest likestilte landene i verden på systemnivå. Rasisme od diskriminering er per definisjon ikke lov, det er nedfelt i en egen Rasismeparagraf i straffeloven. Vi har likevel en lang vei å gå. Din atferd i din hverdag avgjør!

Jeg er utrolig glad for at folk engasjerer seg i tilfeller som Floyd. Krefter mobiliseres sterkt fordi dette er visualisert på film. Vi tvinges inn i realiteten. Sannheten er at dette skjer hver dag og mørketallene er høye, de fleste går ikke til politiet eller media. De tier. Jeg har forståelse for at man vil vise sin støtte ved å stille opp i demonstrasjoner og snart kan vi igjen samles store grupper og markere høyt og tydelig de verdiene vi må kjempe for. Men med nåtidens smittevernregler ville det være klokt å tenke seg ekstra godt om. Jeg har respekt for de som holdt seg hjemme. Når det er sagt; de som møter opp på plasser med fler enn 50 mennesker forventer jeg at går i selvpåført karantene. Og de som ikke stilte opp forventer jeg at ikke ansees for å være rasister. Vi trenger ikke dømme noen av gruppene!

Når vi observerer i ettertid at folk kritiserer grupper fordi de stilte opp på demonstrasjon eller fordi de ikke gjorde det. Da går varsellampene opp. Er det ikke nettopp dette vi vil til bunns i? Fordømming, trakassering, hat og grupperinger «deg og meg».  Har vi ikke kommet videre? Jeg håper det. For VI er nemlig ansvarlige for å lære neste generasjon noe vår generasjon ikke har vært flinke til. Ikke døm!

La denne erfaringen gjøre oss bevisste på egne handlinger, egne verdier og egen innsats. I hverdagen. Det er det som til syvende og sist vil utgjøre forskjellen vi er ute etter. Det vi skal huske på er at hver dag blir mennesker drept. Uavhengig av raser. Hver dag blir mennesker som defineres som annerledes diskriminert enten via systemet eller enkeltpersoner. Hver dag foregår det vold, undertrykkelse og trakassering. La hver enkelt av oss gjøre en innsats der vi kan. I våre egne omgivelser. Det er bidrag som vil utgjøre en forskjell.

Tenk på hvordan du agerer i hverdagen din, mot mennesker som er annerledes. Inkluderer du eller dømmer du? Enten det dreier seg om mennesker med en annen kultur, med en annen hudfarge, eller mennesker med funksjonshemninger. Hvordan agerer du? Hvordan inkluderer du? Det er DET som utgjør en forskjell som kan sette spor i generasjoner. Det er hverdagsrasisme og hverdagsdiskriminering mot alle svake grupper vi må til livs.

Det er nettopp her DINE verdier, holdninger og innsats i hverdagen som betyr noe. Storting og regjering forbyr ikke alt. De avgjør ikke alt. DU avgjør mye; dine holdninger og din atferd i din hverdag. Og nettopp det er utslagsgivende.

Min oppfordring er: Gi slipp på frykt, fordommer og generalisering. Si klart i fra når du opplever at noen i dine omgivelser diskrimineres. Bidra i integreringen ved å inkludere. Strekk ut en hånd og inviter gjerne en person med en annen bakgrunn hjem på kaffe. Følg smittevernreglene og gi et smil til de du møter i hverdagen.

Bidrag gjennom egen atferd er nøkkelen til at vi fremtiden ikke trenger å fokusere på hverken rase eller klasse – for alles liv er like mye verdt.

Kine Camilla Tøften
Representant Viken Høyre Kvinneforum og kvinnepolitisk ansvarlig, Indre Østfold Høyre.

ANNONSE

(Leserinnlegg)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.