Rasisme er livsfarlig, men kan bekjempes

Leserinnlegg
2 minutter lesetid

Nok en gang ser vi skremmende bilder fra USA der svarte mennesker blir utsatt for brutal politivold og i verstefall død som drapet på George Floyd som har skapt furore over hele landet. Men det er ikke kun i USA rasismen er livsfarlig det er den også i Norge.

Rett utenfor kontoret mitt på Tøyen ble i fjor en kvinne angrepet på butikken kun fordi hun gikk med hijab. I fjor sommer ble en kvinne i Kristiansund slått ned fordi hun ikke ville ta imot en løpeseddel fra en nynazistisk organisasjon. Den samme sommeren ble ungdommer fra Sosialistisk Ungdom angrepet med pepperspray fra SIAN demonstranter i Bergen og heldigvis unngikk vi en blodig massakre i en moské i Bærum den samme sommeren. Det som er mest skremmende er at dette ikke er isolerte hendelser, men et voksende problem.

Politiet skriver i sin årlige rapport om hatkriminalitet at man har fått over dobbelt så mange anmeldelser siden 2014, og forventer en markant økning fremover. En slik utvikling kan man ikke stå å se på. Det holder ikke å være passiv når det er snakk om den farligste ideologien i menneskets historie. Rasisme er menneskeskapt, og mennesker kan bekjempe den.

Å være antirasist handler om å erkjenne at dersom vi skal kvitte oss med rasismen i samfunnet så holder det ikke å tenke fine tanker. Man må aktivt arbeide mot rasismen vi møter i hverdagen, i institusjoner og de som organiserer seg i rasistiske bevegelser. Vi som tilhører majoritetsbefolkningen har et særlig ansvar for å stå sammen i solidaritet med dem som opplever rasismen, ta deres opplevelser på alvor og kjempe sammen med dem.

Nå er tiden for å melde seg inn i en antirasistisk organisasjon eller å delta på demonstrasjoner mot rasismen. Sammen bekjemper vi rasismen.

Andreas Sjalg Unneland
Leder Sosialistisk Ungdom

ANNONSE

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.