Støtt lokalt næringsliv leser vi – hvordan skal ord gjøres til handling?

Leserinnlegg
3 minutter lesetid

Lokal og norsk mat – og drikkeproduksjon er en av de mest sårbare næringene i corona epidemien.

Nå har coronaviruset satt hele landet på prøve. Vi er sårbare på mange områder. Deriblant norsk nærmat, produsert der folk bor. Aldri før har det vært mer reklame om våre matskatter på TV. Meny og deres matskatter eller Coop som viser frem sine lokale produkter. Dagligvaren er på og viser vei.

Gjennom REKO-ringen og direktesalg fra bonden får de minste matprodusenter solgt produktene side. Nærheten det er å vite hvor maten kommer fra har aldri vært mer viktig.

Du og jeg er de viktigste stemmene. Våre holdninger bestemmer hva som selger i butikk eller om vi bestiller mat uten mellomledd i en REKO – ring.

Det er hva vi velge å putte i handlekurven og sette inn i kjøleskapet som bestemmer om vi vil beholde lokal matproduksjon. Våre valg kan være med å beholde matmangfoldet og produsenter med et utallig utvalg av produkter. Store eller små. Et AS eller et enkeltmannsforetak. Felles er at norsk matproduksjon skaper flere arbeidsplasser og en stolthet til norsk matproduksjon.

Mange av produsentene solgte sine produkter direkte til HORECA – hotell, restaurant og catering. Fra en dag til den neste forsvant næringsgrunnlaget deres. Nå er det ikke bare matprodusentene som sliter. Det gjør også reiselivsnæringa, og de lokale restaurantene. Men er det nok for å redde
norsk eller lokal mat? At du og jeg endrer holdninger og velger å støtte de små lokale produsentene?

ANNONSE

Så, hvem andre kan bidra så vi får beholde de unike lokale smakene som setter måltidsopplevelsen, trivselen og kosen rundt matbordet til fest og feiringer?

Innkjøp av norsk og lokal mat må også gjelde for kommunene våre og deres innkjøp av mat til sykehjem, barnehager, skole eller kantina på rådhuset. Fylkeskommunen bør gjøre det samme til sine kantiner på de ulike lokasjonene. Hva med maten til de videregående skolene- eller fagskoler? Statens hus, Storting, sykehus? – så la oss ved neste korsvei lese at det offentlig gjør ord til handling, at de vi sikrer norsk matmatproduksjon og norske arbeidsplasser.

Det har kanskje aldri vært mer viktig å handle lokalt. Nå må vi alle handle i eget nærmiljø, og kjøpe norske produkter basert på norske råvarer. Det gjelder også det offentlige, ikke bare du og jeg.

Ann Kristin Andreassen
Østfold Senterparti

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.