Styreleder Audun Myhre, Tor Aksel Busch og Ada Sofie Austegard. (Foto: Stine Sofies Stiftelse)

Barnerettspris til Tor-Aksel Busch

ASKIM/GRIMSTAD: Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch mottok denne uken Stine Sofies Barnerettspris for 2020. Overrekkelsen skjedde på Stine Sofie Senteret i Grimstad.

– Vi har hatt verdens beste riksadvokat for barn!, ble det uttalt da prisen ble delt ut tirsdag.

Prisen deles ut til en person, gruppe eller organisasjon som på en fremragende måte arbeider for en barndom uten vold og overgrep. Den er oppkalt etter Stine Sofie som ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Hun ble bare åtte år gammel.

En fornøyd Tor-Aksel Busch. (Foto: Stine Sofies Stiftelse)

I år ble prisen delt ut for fjerde gang. Tidligere mottakere er pensjonert helsesøster Solveig Ude, Kripos-etterforsker Kåre Svang og forelderen som oppdaget nettovergrep mot eget barn, og meldte fra til politiet, som opprettet operasjon Dark Room.

–Busch har brukt de siste tiårene til å styrke voldsutsatte barn, pårørende og etterlattes rettigheter. Han har alltid satt de mest sårbare først, og vært en uvurderlig forkjemper for volds- og overgrepsutsatte barn. Det er med stor ydmykhet og takknemlighet vi deler ut denne prisen, forteller Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse i en pressemelding.

ANNONSE

Busch har i 22 år som riksadvokat prioritert saker som gjelder vold og overgrep mot barn. Mange husker nok saken om 8 år gamle Christoffer Kihle Gjerstad, som ble mishandlet og til slutt drept.

Styreleder Audun Myhre delte ut prisen, og sa blant annet følgende:

– Christoffer-saken er et godt eksempel på hvordan en offensiv riksadvokat kan bidra i en enkeltsak, men også til å utvikle strafferettspleien. Etter klage fra Stine Sofies Stiftelse over henleggelse, beordret riksadvokaten ytterligere etterforskning og senere tiltale i saken.

ANNONSE

Åtte forelegg og to anmeldelser

– Ikke møt opp på trafikkstasjonen uten time