Sea Saver fra Bergenhus skole i Rakkestad ble kåret til Årets SMARTing i fjor. Foto: Ungt Entreprenørskap

Kreative og smarte elever med bærekraftige løsninger

(Pressemelding) Tror du at alt er funnet opp allerede? Tro om igjen. Nesten 1600 Smarte 7. klassinger over hele Østfold har i løpet av skoleåret undersøkt problemer og kommet med kreative løsninger til nye oppfinnelser du garantert aldri har sett maken til.

Torsdag 30. april kårer Ungt Entreprenørskap i Østfold årets SMARTing.

Hva tror du om en toalettdør som åpnes automatisk når du har vasket hendene, eller en drone som maler huset ditt, nøyaktig og uten søl? Et armbånd som piper når du er nærmere en person enn de anbefalte 2 Coronameterne, eller hva med en skanner som reduserer matsvinn ved at den forteller deg om maten også er spiselig etter best før-datoen?  Dette er bare noen av de kreative ideene som de engasjerte 7. klassingene har kommet frem til.

– Vanligvis ville vinnerne fra hver skole møttes til en fylkesfinale på Høgskolen, og konkurrert om å bli Årets SMARTing. På grunn av Coronasituasjonen, foregår årets kåring digitalt, og alle deltagerne er invitert til å sende inn sine bidrag, forklarer Christer Engström, regionleder for Ungt Entreprenørskap i Østfold.

Utvikler ferdigheter for fremtiden

SMART lar elevene avdekke behov, utvikle ideer og finne løsninger. Slik trenes elevene selv i å formulere spørsmål, søke svar og sette ord på egen læring. Samarbeid står sentralt gjennom hele prosessen, fra idéutvikling til å bygge prototype og presentere løsningen.

– Dette kan være utfordrende nok i et vanlig klasserom, og særlig krevende via hjemmeskole og på digitale plattformer, sier Engström.

– Mange skoler har takket ja til Ungt Entreprenørskap sitt tilbud om å gjennomføre SMART på hjemmeskole. Vi er imponert over hvordan både lærere og elever har brukt situasjonen til å erfare og utvikle ferdigheter som kommunikasjon, samarbeid og kreativitet. Dette er ferdigheter elevene vil trenge gjennom hele skolegangen, og som arbeidslivet etterspør, sier Engström.

ANNONSE

Tett samarbeid med Høgskolen i Østfold

Selv om den fysiske finalen på HiØ måtte avlyses, deltar flere lærerstudenter i juryen, sammen med representanter fra arbeids- og samfunnsliv.

– Entreprenørskapspraksis er en obligatorisk del av lærerutdanningen ved HiØ, forklarer Magne Skibsted Jensen, førstelektor i pedagogikk. -På den måten ønsker vi at fremtidige pedagoger trenes i å la elevene lære ved å gjøre. SMART legger godt til rette for dybdelæring, som jo er et mål i fagfornyelsen, understreker Skibsted Jensen.

Vinner avsløres digitalt

Torsdag 30. april kl 1200 inviterer Ungt Entreprenørskap lærere, elever, foresatte og andre entusiaster til digital kåring via Teams.

– De fleste kommuner og grunnskoler bruker Teams.-Ettersom mange av elevene er for unge til å bruke Facebook, inviterer vi til en livesending på Teams. Alle skoler får tilsendt en lenke til arrangementet, og alle er kreativt velkomne til å delta, avslutter Engström.

Klikk på lenken for å følge finalen (ekstern lenke)             

ANNONSE

Hadde ikke gyldig førerkort

Sjekket ut melding om bålbrenning