Til syvende og sist er det jo tross alt vi forbrukere som styrer showet

Indre24
4 minutter lesetid

Leserinnlegg fra Østfold Bygdeungdomslag

Hver eneste dag kan vi lese artikler, reklamer og innlegg på sosiale medier om hva vi skal spise. Hva som er best for oss, hva som er sunt og ikke minst – hva som er bra for kloden. Det røde kjøttet er fienden, oppdrettslaksen må boikottes og spiser du avokado så er du dobbeltmoralsk. Så hva skal jeg spise? Hvordan kan jeg være trygg på at det jeg spiser er bra for meg? Og hvordan kan jeg vite at dyret dette kjøttstykket kommer fra ikke har lidd for at jeg skal kunne nyte en bedre middag?

Når jeg sitter på Østfoldbanen kan jeg ta meg selv i å ha tittet ut av vinduet i en evighet. Jeg har prøvd å telle alle jordene vi kjører forbi, og jeg har ennå ikke klart å telle alle. Det samme skjer hver gang jeg kjører E6 gjennom Østfold. Det er jorder og dyrka mark overalt – korn, gress, erter og inni mellom dukker grønnsakåkrene opp. For meg som ikke er bonde er det både rart, og skikkelig kult, å tenke på at det som står og spirer på forsommeren til slutt skal bli matvarer som jeg kan plukke ned fra hylla i lokalbutikken når høsten kommer.

Det er jo ikke bare forskjellige kornsorter som pryder jordene her i nærsamfunnet vårt. Nei, for det går jo både sauer, storfe, melkekuer – til og med høner – og beiter rundt oss. Og disse produserer fårikål, tacokjøttdeig, gulost og det hardkokte egget du spiser til lunsj. Wienerpølsa som kveldsmat etter nok et tap mot et fotballag i Indre, den må vi ikke glemme. Vi må ikke glemme at alt dette er mat som er produsert i det langstrakte Norge, produsert i gode gamle Østfold.

ANNONSE

Så hvordan kan jeg som forbruker være sikker på at det beste for dyra, miljøet og meg selv er å bruke 30 sekunder på å finne ut om produktet jeg legger i handlevogna er norsk? Jo, det kan jeg være sikker på fordi norske bønder må ta dyrevelferd på alvor for å kunne drive produksjon, fordi klimaavtrykket av kortreist mat er minimalt og fordi det norske landbruket skaper mange arbeidsplasser.

Østfold Bygdeungdomslag skal ikke tvinge noen til å spise norsk mat, men vi vil bevisstgjøre unge i dag om fordelene rundt det å velge kortreist. Det er ikke til å stikke under en stol at vi må gjøre en del tiltak for å nå klimamålene slik at den neste generasjonen også skal kunne oppleve de grønne jordene og de hoppende glade kyra når de om mange år sitter på Østfoldbanen. Og som bygdeungdommer håper vi jo at et tiltakene du vil gjøre er akkurat dette; å spise kortreist norsk mat i sesong. Til syvende og sist er det jo tross alt vi forbrukere som styrer showet.

Årsmøte i Østfold Bygdeungdomslag
v/ Bygdepolitisk nestleder Sofie Gilstedt Odberg

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.