Brannvesenet med klar oppfordring

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Selvom brannvesenet i Indre Østfold har beredskapen klar i påska, så ber de likevel om hjelp for at påsken skal være trygg og uten brann. Deres oppfordring til innbyggere er at alle må være forsiktig med både bål og grill.

Dersom det skulle oppstå en brann kan konsekvensene bli store, også for beredskapen.

– Vi jobber hardt for å opprettholde beredskapen i en krevende tid. Skogbranner er intenst arbeid som krever mye folk og tar lang tid. Det vil være en belastning for beredskapen vi på ingen måte trenger nå. Færre utrykninger vil også bidra til at vi heller ikke utsetter oss for smitte, og kan opprettholde beredskapen framover, skriver Bjørn Stolt, brannsjef i Indre Østfold Brann og Redning IKS i en pressemelding.

Store geografiske ulikheter

– De siste ukene har man vært vitne til et yrende folkeliv og skog og mark, og mange kommer til å være ute i denne spesielle hjemmepåsken.
Vårt brannvesen dekker et stort geografisk område, og forholdene er ulike. Mange steder er svært tørre og Meteorologisk institutt melder om gress- og lyngbrannfare flere steder, skriver Stolt videre.

Bålforbud fra 15. april

Det generelle bålforbudet over hele landet gjelder fra 15. april. Indre Østfold Brann og Reding har ikke gitt noe ekstraordinært bålforbud i forkant, nettopp fordi det er så store variasjoner i området som brannvesenet dekker.

– Vi ønsker naturligvis også en aktiv befolkning som bruker naturen, og forventer at folk klarer å bruke sunn fornuft og være forsiktige, samtidig som de koser seg på tur. Vi får likevel tilbakemeldinger om at det er en utfordring for noen.

ANNONSE

Deres bønn er derfor følgende: Bruk hodet og les rådene før du lager bål.

– Er du i tvil, la det heller være – det blir vi takknemlige for. Matpakke og drikke på termos er heller ingen dårlig idé.

«Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann. Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.»

Huskeliste for dem som likevel vil brenne bål:

• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
• Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
• Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
• Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
• Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
• Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
• Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
• Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
• Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

(Kilde: Pressemelding fra Indre Østfold Brann og Redning IKS)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.