Viste stor begeistring for Haldenkanalen

Glenn Thomas Nilsen
3 minutter lesetid
MARS: Viken fylkeskommune på befaring i Marker. Foto: Steinar Fundingsrud

I forrige uke var fylkesråd for kultur og mangfold i Viken på besøk i slusebyen, hvor det blant annet var befaring og orientering om arbeidet i Haldenkanalen.

Det var Regionalpark Haldenkanalen som inviterte politisk og administrativ ledelse til dette.

Viken fylkeskommune stilte med fylkesråd Camilla Eidsvåg, og komitéleder for kultur i Viken Cecilie Agnalt. I tillegg var fagdirektører og administrasjon tilstede for å lære mer om en viktig kulturarv.

Fra nabokommunene Halden, Aremark, og Aurskog/Høland møtte ordførere og kulturansvarlige.

– Det er svært nyttig å etablere kontakt og vise hva regionen har å by på i forhold til natur- og kulturverdier. Regionen må benytte de muligheter som finnes innen offentlige støtteordninger og sette området på kartet i bevisstheten til beslutningstakerne, forteller Vidar Østenby, daglig leder i Regionalpark Haldenkanalen, til indre24.no.

Før jul hadde de et tilsvarende møte med fylkesråd for næring Johan Edvard Grimstad og representant for administrasjonen Janne Buhag.

Gleder seg til å følge med

– Vi er heldige som har Haldenvassdraget og Haldenkanalen som en del av Viken, sier Camilla Sørensen Eidsvold, fylkesråd for kultur og mangfold til indre24.no.

ANNONSE

Hun mener at de hadde et bredt belyst møte med informasjon om både næringsperspektivet og om kulturminneverdiene.

– Det er viktig at vi opprettholder kontakten og dialogen med alle aktørene slik at vi kan bidra med å ta vare på kulturminnene og utvikle det i en bærekraftig fremtid. Jeg ser at det er mange interessante områder innen fagutdannelse, bevaring, næringsutvikling. Besøksnæring, friluftsliv og samhandling, fortsetter hun.

Fylkesråden ser også at Fetsund lenser og Nes lenser i Skiptvet har mange likhetstrekk.

– Her må vi øke samhandlingen og se på hvordan vi kan dra nytte av hverandre. Dette gleder jeg meg til å følge, sier Sørensen Eidsvold.

Under besøket fikk de innsikt i alle aktivitetene som skjer i område, og ikke minst viste de begeistring for et langsiktig prosjekt om å åpne Otteidkanalen.

Historikk

Haldenkanalen er den eldste av de to kanalene i Norge. Kanalen ble bygget i årene 1852-1860, men i 1861 ble slusene lengst syd ødelagt av flom. Disse ble gjenoppbygget først i 1877. Ørje sluser og Strømsfoss sluse er fra 1860. “Nye” Brekke sluser sto ferdig i 1924.

Ved Ørje sluser står det en bauta over kanalbyggeren Engebret Soot som levde fra 1786 til 1859. En dampbåt som var i drift fra 1862 bærer kanalbyggerens navn “DS Engebret Soot”. Denne båten har Ørje som hjemmehavn. Gjennom tidene har i alt 25 dampbåter trafikkert kanalen, og 6 av disse gamle dampbåtene er fortsatt i kanalen.

Haldenkanalens historie presenteres på Haldenvassdragets Kanalmuseum som ligger inntil Ørje sluser.


(Kilde: haldenkanalen.no)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.