Foto: Glenn Thomas Nilsen

– Endelig begynner man å se en endring

Tidligere denne uken arrangerte Indre Østfold demensforening foredraget «Demens og overmedisinering». Mellom 70 og 80 personer var til stede i salen denne kvelden.

Foredragsholderen var Enrico Callegari, overlege på alderspsykiatrisk seksjon – poliklinikk på Sykehuset Østfold.

– Han er ansvarlig for et spennende forskningsprosjekt ved sykehjem i Østfold. Forskningsrapporten er ikke ferdig, men rent generelt gis det ofte for mange ulike medisiner til en og samme pasient i Norge, sto det å lese i invitasjonen til foredraget.

Overlegen konkluderte med at fem medisiner på en dag er nok, mens dersom man får ti er overmedisinering.

– 14 sykehjem og 233 mennesker har vært med på grunnleggende kartlegging av dette. Endelig begynner man å se en endring. Men det tar tid, sa Callegari.

(Saken fortsetter under bildet)

ANNONSE

Nina Nesholen og Enrico Callegari. FOTO: Glenn Thomas Nilsen

Et viktig tema

Indre Østfold demensforening mener at dette er et viktig tema å belyse.

– Det er skremmende å høre at enkelte pasienter er oppe i 25 tabletter eller mer hver dag. Når man vet at den ene tabletten kanskje ødelegger for den andre bør man heller se på om det er noen tabletter som kan fjernes enn gi nye tabletter når pasienten ikke har det bra, sier Nina Nesholen i Indre Østfold demensforening.

Hun legger også til at omsorg er en god medisin.

– Vi vet i dag at litt oppmerksomhet, en god samtale, et klapp på armen eller en klem kan være vel så god medisin som tabletter. Ikke alt kan erstattes med omsorg selvfølgelig. Men kanskje noe. Det er viktig at man tar seg tid til den enkelte pasient. Vi vet det er travelt på alle avdelinger. Det nedbemannes mange steder. Men allikevel bør dette være en del av den daglige rutinen. Mange er veldig flinke. Men det er også mange som har mye å lære her, fortsetter Nesholen.

ANNONSE

ANNONSE

Disse veiene i Indre Østfold skal asfalteres

Arbeiderpartiet omorganiserer