Folk vant 310 000 på å skylle og brette kartonger

Indre24
4 minutter lesetid

Totalt 22 heldige vinnere fra Akershus, Buskerud og Østfold delte på 310 000 kroner fra Returkartonglotteriet 2019. Blant vinnerne finner vi en skole, to barnehager og en speidergruppe.

– Hvert kvartal trekker vi på landsbasis ut 30 vinnere som får 10 000 kroner hver, og én som får 100 000 kroner. Til sammen betaler vi ut 1,6 millioner kroner årlig i premiepenger, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Siden 1997 har ivrige kartongbrettere deltatt i Returkartonglotteriet. Foto: Johnny Syversen

I fjorårets første kvartal vant en skole på Ål hovedpremien på 100 000 kroner. Dessuten ble en speidergruppe i Lørenskog, en barnehage i Trøgstad, kvinner i Asker og Eidsvoll og en person i Fredrikstad trukket ut blant kartongbretterne som vant 10 000 kroner.

Kvinner fra Rakkestad, Drammen og Follo, menn fra Bærum, Sel og Mogreina og en person fra Fredrikstad ble trukket ut i andre kvartal.

I tredje kvartal vant kvinner fra Drammen, Fredrikstad og Eidsvoll samt en barnehage på Ål 10 000 kroner hver.

Tre kvinner fra Bærum, Follo og Skiptvet og en mann i Sørum ble trukket ut i fjorårets siste kvartal.

Gratis å delta

Jaana Røine forklarer at det er gratis å delta i Returkartonglotteriet. Loddet lager du selv ved å skylle og brette en drikkekartong. Deretter skriver du ditt eget navn og telefonnummer på drikkekartongen, eller navnet og nummeret på en person eller organisasjon du synes fortjener pengene. Drikkekartongen leveres i den lokale returordningen, på vanlig vis.

– I 2019 har vi hatt mange barneskoler og barnehager blant vinnerne våre, i tillegg til en speidergruppe, et helsesenter, et servicesenter og en frivillighetssentral. I slike tilfeller er det ekstra koselig å betale ut premien, fordi vi vet at dette er penger som mange får glede av, sier Røine.

ANNONSE

Kan gjenvinnes sju ganger

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997. Det er Grønt Punkt Norge som står bak lotteriet. Trekningene skjer på 86 forskjellige steder over hele landet.

Hensikten med lotteriet er å stimulere til mer resirkulering av drikkekartong. Materialene i en drikkekartong kan nemlig gjenvinnes opptil sju ganger. Produksjon av papir fra returfiber bruker bare en fjerdedel av energiforbruket sammenlignet med produksjon fra nytt trevirke.

Flest kvinner vinner

Blant vinnerne som kan identifiseres på kjønn er det 60 kvinner og 36 menn. Dette følger en trend fra tidligere år med en klar overvekt av kvinnelige vinnere.

– Vi vet at kvinner jevnt over er litt flinkere med resirkuleringen enn hva menn er, men det forklarer ikke hele forskjellen. Vi håper uansett å få med flere menn i Returkartonglotteriet 2020. Tross alt er det gratis å være med – og den viktigste vinneren er miljøet, sier Jaana Røine.

(Pressenytt)

Slik blir du med i Returkartonglotteriet i 2020:

1. Skyll drikkekartongen.

2. Brett kartongen.

3. For å kunne vinne 100 000 kroner må du stappe seks kartonger ned i en tom kartong. Leverer du flate enkeltkartonger, kan du vinne 10 000 kroner. Valget er ditt.

4. Skriv eget navn eller navn på den personen eller foreningen/organisasjonen du vil skal vinne. Husk også telefonnummer!

5. Lever kartongen eller kubben i din ordinære kommunale returordning.

6. Er du i tvil om hvordan du skal kildesortere i din kommune: se www.sortere.no (ekstern lenke)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.