Star Wars: The Rise of Skywalker. (Foto: ILM/ Lucasfilm)

– En siste dans blant stjernene

Filmanmeldelse: Star Wars: The Rise of Skywalker
Anmeldt av: Kristian Magnus Røine

Så er den her, filmen som nok for mange kinogjengere er å betegne som julas høydepunkt. Star Wars-sagaen skal rundes av og det kan vel avsløres med en gang, fansen blir neppe skuffet.

Regissør JJ. Abrams har virkelig laget popcorn-film på høygir her. En diger eske med «sprettkønn» forsvant nesten før den første lyssabelen var dratt! Der forgjengeren «The last Jedi» var en dystrere og mer kunstnerisk skapning, er «The rise of Skywalker» mer en fornøyelsespark med gjenkjennelige Star Wars-ingredienser.

Etter en litt famlende start snurres karusellen for alvor i gang når våre helter Rey (Daisy Ridley) Poe (Oscar Isaac) og Finn (John Boyega) blir tvunget ut på jakt etter et kompass som kan gi tilgang til sithenes høyborg. Tiden er knapp for fienden har i all hemmelighet fått et betydelig overtak. Denne oppskriften er på ingen måter noen nyvinning, men det fungerer godt likevel. Kanskje først og fremst fordi det legger et enkelt premiss for en drøss med klassisk Star Wars-krydder i en rett der man i utgangspunktet hadde enorme utfordringer med å samle tråder fra tidligere filmer. 

(Foto: Lucasfilm)

Den kanskje største grunnen til at dette fungerer, er at vi blir servert et visuelt fyrverkeri og et lydspor som sitter som et stjerneskudd. Det er med andre ord snakk om ekte vare. Er du John Williams-fan, skal du være kald som Vader sjøl for å ikke bli nostalgisk av lydsporet, og de ulike lokasjonene føles helt riktig. De er store, de er detaljerte og de suger deg inn i handlingen. 

Kjemien mellom Rey og Kylo Ren (Adam Driver) lukter det svidd av. Det gnistrer når de to fyller skjermen samtidig, og det virker som at regissør Abrams vet å dra nytte av det. Kanskje kunne han allikevel begrenset kampene mellom dem da dette ved minst ett tilfelle føles mer som «fyll» enn som viktig for filmens progresjon. Filmen kunne med fordel brukt mer tid til å bygge opp og dvele ved viktige hendelser som er ment å drive filmen fremover. Den har rett og slett for ofte hastverk og tar generelt til litt for enkle fortellergrep, med unntak av en overraskende tilfredsstillende siste akt. 

ANNONSE

Ellers bør det nevnes at avdøde Carrie Fisher, som er klippet inn i filmen ved hjelp av tidligere opptak, gir en vellykket og fin touch til filmen. Humoren treffer også godt og bifigurene tar akkurat passe plass denne gangen. Det er i det hele tatt mye å glede seg over her, så du kan trygt finne frem «kraften» til å besøke din lokale kino i nær fremtid.

KARAKTER: 4 (av 6)

Star Wars: The Rise of Skywalker
Slippdato: 18.12.2019
Regi: J.J. Abrams
Utgiver: The Walt Disney Company
Originaltittel: Star Wars: The Rise of Skywalker
Aldersgrense: 12
Sjanger: Action, Eventyr, Sci-fi

(Publisert 19.12.2019)

ANNONSE

ANNONSE

Installasjonen i Guderudparken

Julekonsert med Trine Rein i Eidsberg og Skiptvet