Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, ekteparet bak Grønn Gjødsel. (Foto: Beate Sloreby)

Kjemper om årets bedriftsutviklingspris i landbruket

En grønn gjødselprodusent, en teater- og aktivitetsgård og et produktivt ektepar kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 kroner.

Det er Grønn Gjødsel AS fra Østfold, Buggegården i Vestfold og Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag, som i år reiser til Berlin. Her skal de tre nominerte kjempe om den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket, som blir delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad, under en av verdens største landbruks- og matmesser Grüne Woche i Berlin.

– Vi har tre svært gode og spennende kandidater til årets pris. Konkurransen er hard og synliggjør mangfoldet og gründerånden blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner kommer ikke til å bli enkelt, men det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom så gode og interessante kandidater, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. 

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er med på å synliggjøre den spennende utviklingen i har i norsk landbruk i dag. De tre nominerte er kreative og har skapt lønnsomme bedrifter som bidrar til næringsutvikling lokalt. Det blir spennende å se hvem som blir den endelige vinneren i januar, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser. 

Det blir først kåret fylkesvinnerne som mottar 50 000 kroner hver. Av disse går tre finalister videre som kjemper om den nasjonale prisen og 250 000 kroner. Prisen deles ut i Berlin den 16. januar av landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

ANNONSE

Grønn Gjødsel
Grønn Gjødsel har gjort en miljøutfordring til en viktig ressurs i sin gjødselproduksjon. Østfoldbedriften bruker blant annet fiskeslam fra fiskeoppdrett som et av råstoffene i sin organiske hybridgjødsel.

Grønn Gjødse i Rakkestad l drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju. De startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon utgjør fortsatt en viktig del av driften. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden den gang har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir naturgjødselen/hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i Rakkestad. 

– Dette var en veldig gledelig overraskelse – så moro og spennende! Vi er takknemlige og ydmyke for den tilliten som blir vist oss med denne nominasjonen. Det viser at man ikke må være stor for å bli lagt merke til. For oss er dette en annerkjennelse på at Grønn Gjødsel klarer å tenke innovativt og være i vekst, samtidig som vi ivaretar viktige verdier, sier Lars Evju om nominasjonen.

(Pressemelding fra Innovasjon Norge)

ANNONSE

ANNONSE

BILDER: Julemarked i Rakkestad

Brann i Askim