Sunniva og Ida Charlotte studerer på New Zealand

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Askim-jentene Sunniva Eik Fredstad (21) og Ida Charlotte Espelid (22) har siden i august i fjor vært på New Zealand for å studere. Selve studiene startet i mars, og nå er de akkurat ferdig med det første året.

– Vi trives utrolig godt, men savner Norge med venner og familie utrolig mye. Det var nok veldig fint at vi hadde hverandre i starten, men vi har fått mange nye venner og koser oss veldig mye, sier Sunniva.

Ida studerer biokjemi, men skal i desember reise hjem til Norge for å starte på veterinærutdanningen neste høst. Først var hun litt usikker å om det var veterinær eller biokjemiker hun ville bli, men har nå funnet ut at det er veterinær som er det riktige for henne.

Sunniva studerer utviklingsstudier og internasjonal politikk (international relations). Når venninnen drar hjem, blir Eik Fredstad igjen i Wellington for å fullføre bachelorgraden sin.

Foreløpig er hun litt usikker på hva hun vil bli, men sikter mot noe innen humanitær politikk.

(Saken fortsetter under bildet)

BESØK: Da Sunniva var utvekslingselev bodde hun hos en familie i Nelson. Her er jentene på besøk hos dem.

Venninnen ble med nedover

Å skulle studere så langt hjemmefra var litt skummelt i starten for jentene.

– Det var litt skummelt, men fordi vi hadde hverandre så gikk det egentlig veldig greit. Mest trist var nok det å reise fra alle hjemme.

I utgangspunktet var det bare Eik Fredstad som skulle reise. Det andre året på videregående var hun utvekslingselev på New Zealand, et land hun alltid har vært veldig glad i.

– Jeg var på besøk her i februar 2018, og det var nok da jeg skjønte at jeg ville studere her også. Ida henta meg på flyplassen da jeg kom hjem. Da vi kjørte hjemover, fortalte jeg at jeg ville flytte til Wellington og studere. Først fikk jeg klar beskjed om at det fikk jeg ikke lov til for det var for langt unna. Men så tok det cirka 10 minutter før hun sa at hun blir med, smiler Sunniva, og legger til at de etter et halvt år flyttet.

(Saken fortsetter under bildet)

ANNONSE

PÅ BRYGGA: Fra brygga i Wellington. Hver søndag er det et marked der med matboder samt frukt og grønnsaksmarked.

Finner på ting sammen

Begge jentene er i full jobb i tillegg til studiene. Ida jobber på Sunglass Hut på flyplassen i Wellington, og Sunniva på The Wellingthon Club.

– Ettersom Ida jobber i butikk og som regel på dagtid og jeg er servitør på kveldstid er det ofte vi ikke ser så mye til hverandre selv om vi bor sammen. Så vi prøver å få til noen små «norske» kvelder innimellom, om det er å dra på treningssenter sammen, eller bare ta en øl for å være litt ordentlig norsk og snakke norsk, noe jeg kommer til å savne veldig mye når Ida drar.

I starten var det bare de to som bodde sammen i en liten leilighet i byen, men ikke nå lengre.

– Da vi startet å studere flyttet vi inn med to venninner av oss rett ved universitetet. Det var veldig fint å bo sammen bare vi to, men vi koser oss også veldig mye med de vi bor med nå. Vi har blitt en liten gjeng og koser oss utrolig mye sammen, avslutter Sunniva Eik Fredstad.

TUR: Etter at jentene ankom sin nye tilværelse tilbrakte de et par dager i Auckland.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.