ARKIVFOTO: Glenn Thomas Nilsen
22. november 2019

114 tunge kjøretøy fikk kjøreforbud i grensekontroller denne uka

(Pressemelding) Statens vegvesen gjennomførte tungbilkontroller på Svinesund og på Ørje mandag til og med torsdag denne uka. Det var særlig fokus på dekk/kjetting, det vil si vinterutrustning.

I tillegg kontrollerte Utekontrollseksjonen i Statens vegvesen både førere, dokumenter, kjøre- og hviletid, vekt, lastsikring, bremser og sikt/utsyn.

525 kjøretøy fikk kontrollert dekk/kjetting(vinterutrustning) her fikk 53 skriftlige mangler og 6 kjøreforbud og 52 fikk gebyrer. 

– De tekniske manglene er omtrent som forventet, men allikevel meget alvorlige med tanke på trafikksikkerheten på norske vinterveier. 10% av bilene hadde for dårlig vinterutrustning, ifølge en pressemelding fra Statens vegvesen.  

Dette kan transportfirmaene lett rydde opp i ved innkjøp av lovpålagt utstyr, men det som fortsatt sjokkerer garvede kontrollører er holdninger blant ledelsen i enkelte transportfirma hvor det gambles med sikkerheten både for egne sjåfører og øvrige trafikanter.

Eksempler på dette er selskaper som bevisst sender med bilene sine defekte kjettinger, for lite antall kjettinger eller dårlige dekk.

– Mandag fikk vi inn et skrekkeksempel på både feil lasting og slette holdninger: En fersk utenlandsk sjåfør hadde fått i oppdrag å kjøre betongblokker fra Uddevalla til Bergen. Når vogntoget ble stoppet og kontrollert på Svinesund viste det seg at det hadde 28 tonn på tilhengeren, det vil si 8,5 tonn overvekt. (En trekkvogn som veier 13 tonn kan laste 1,5 ganger vekten på trekkvogna,13 tonn x 1,5=19,5 tonn), sier Øyvind Grotterød.

– Det verste i denne saken er ikke overlasten, men plasseringen av lasten.  Betongblokkene var plassert langt bak på tilhengeren og kjøreegenskapene blir da katastrofalt dårlige. Bilen ville garantert gått rett fram i den første bratte og glatte svingen på veg til Bergen, fortsetter Grotterød.

Totalt ble det kontrollert 551 tunge kjøretøy:

525 kjøretøy fikk kontrollert dekk/kjetting(vinterutrustning) her fikk 53 skriftlige mangler og 6 kjøreforbud og 52 fikk gebyrer. 

348 ble kontrollerte for sikt/utsyn fra førerplass, her var det 25 som fikk kjøreforbud og 1 ble anmeldt.

221 hadde tekniske mangler som resulterte i 114 kjøreforbud og 101 gebyrer.

287 kjøretøy var i vektkontroll, 23 fikk kjøreforbud og 18 vektgebyr for overlast.

145 ble kontrollert for lastsikring, her fikk 36 skriftlige mangler og 35 fikk kjøreforbud.

11 sjåfører og 275 sjåførdøgn kontrollert for kjøre -og hviletid, 2 fikk skriftlige mangler og 1 kjøreforbud.  279 sjåførdokumenter ble kontrollert, 2 hadde mangler og 1 fikk kjøreforbud.

Defekte kjettinger. Foto: Statens vegvesen
Bil med feillasting. Foto: Statens vegvesen