Folkefest på Mørk. FOTO: Privat

1,5 millioner i overskudd

PRESSEMELDING: VM i orientering i august ble en sportslig- og arrangørmessig suksess. Nå er det også klart at arrangøren gikk 1,5 millioner i overskudd, som går tilbake til klubbene i Østfold.

VM-dagene på Mørk skapte historie. Målsettingen til arrangøren, som var åtte av orienteringsklubbene i Østfold samt orienteringskretsen, var å lage tidenes orienterings-VM. Og den målsettingen nådde de med glans. Nå er også regnskapet gjort opp med 1,5 millioner kroner i overskudd. Det går til eierklubbene.

Det var åtte klubber, samt kretsen som var på eiersiden i VM-selskapet. Orienteringsklubben Moss er en av klubbene som kan glede seg over en «ekstrasjekk» på 234 320 kroner til jul.

Se oversikten over hvor mye hver enkelt eierklubb får av overskuddet i bunnen av saken.

Skryt fra presidenten

Idrettspresident Berit Kjøll roser østfoldingene for en solid jobb med arrangementet.

– Det er svært gledelig at VM i orientering som ble arrangert på hjemmebane i høst, har gitt et betydelig overskudd. Både støtten fra Kulturdepartementet og god prosjektstyring har gitt svært gledelige resultater på bunnlinjen. VM i orientering ble en suksess som med all tydelighet viser omverdenen hvordan slike arrangementer kan gjennomføres med nøkternhet og et stort engasjement av frivillige med typisk norsk entusiasme. Ikke minst har mesterskapet bidratt til økt attraktivitet for orienteringssporten i Norge og økt arrangementskompetanse blant de frivillige. Overskuddet vil komme norsk idrett og hele Østfold-regionen til gode, sier idrettspresident Berit Kjøll.

– Stolte over hele Norge

Arrangementet leverte en fin Østfold-reklame med over 20.000 tilskuere på plass under augustdagene i Østfold.

Aldri før har det vært flere TV-seere under et orienteringsmesterskap, og medieinteressen var rekordstor til å være orienteringsidretten.

Det er ikke ofte arrangørene bak et VM i orientering sitter igjen med et betydelig overskudd, men arrangørene i Østfold er en av få som har klart det. I forbindelse med mesterskapet ble det også utført mer enn 30.000 dugnadstimer, og den frivillige innsatsen var enorm.

Arrangørene hadde høye målsettinger, og VM-ledelsen berømmer spesielt samarbeidet de har hatt med grunneiere, sponsorer og offentlig sektor.

– VM i orientering i Norge har gjort orienteringsløpere over hele landet stolte. Vi er fornøyd over at vi sammen med NRK har fått vist fram orienteringsidretten for folk flest, sier president i Norges Orienteringsforbund, Astrid Waaler Kaas.

TV-bilder av utøvere med høy puls i intens jakt på orienteringsposter ga sjelden oppmerksomhet.

Dette kombinert med utøvere avskjermet fra arena ga TV-seerne innblikk i idrettens kompleksitet. Det ble også mange stolte og minneverdige øyeblikk fra en fantastisk arena ved Mørk Golfbane i Spydeberg.

– Vi har fått vist fram våre utøveres ekstreme mentale og fysiske ferdigheter. Samtidig som det har blitt klart for folk at dette er en idrett med høy etisk standard som fremmer ærlighet og fair play. Vi er stolte over å ha planlagt og gjennomført VM som gir et solid økonomisk overskudd. Ikke minst er dette takket være stor frivillig innsats og god økonomistyring, mener orienteringspresidenten.

Overskudd til hver klubb/krets

Eiermøte i VM Orientering 2019 AS vedtok mandag kveld å kompensere for klubbenes dugnadsinnsats etter følgende modell:

Totalt overskudd: 1 500 000 kroner
Østfold Orienteringskrets: 50 000 kroner.

Klubber i Østfold:

Trøsken IL: 71 630 kroner (4,94 prosent)

Sarpsborg OL: 195 750 (13,50 prosent)

ANNONSE

Varteig OL: 79 895 kroner (5,51 prosent)

Fredrikstad Skiklubb: 245 340 kroner (16,92 prosent)

Halden Skiklubb: 281 155 (19,39 prosent)

Indre Østfold OK: 314 215 (21,67 prosent)

Gimle IF: 27 550 kroner (1,90 prosent)

OK Moss: 234 320 kroner (16,16 prosent)

(Pressemelding)

NRK sendte direkte fra Spydeberg. Her blir de tre beste fra herrenes mellomdistanse Gustav Bergmann, Olav Lundanes og Magne Dæhli intervjuet av Ole Rolfsrud og Emma Johansson. Foto: Erik Unaas

ANNONSE

ANNONSE

– Rutinene fungerer. Det er fint for en ordfører å se

Se e-avisen her