Ble lam i bilulykke: – Unge sjåfører må innse at de ikke er udødelige

Indre24
4 minutter lesetid

For 13 år siden ble Jonny Grimestad alvorlig skadet og lam etter en bilulykke på fylkesvei 124. I midten av oktober er han tilbake i området – denne gangen for å lære unge sjåfører at de ikke er udødelige i trafikken.

Ulykken skjedde på fylkesvei 124 sør for Eidsberg 17. mars 2006. Han ble fløyet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader etter utforkjøringen.

– Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Jeg hadde den andre bilen bak meg, og han forsøkte å kjøre forbi. Jeg lå midt i veien gjennom en slak sving i rundt 90. Deretter er alt svart. Det neste jeg husker er rommet på Ullevål sykehus noen dager etter, forteller Jonny i dag.

Ambassadør for gratis kjørekurs for ungdom

I slutten av oktober skal han tilbake til det samme området hvor trafikkulykken for 13 år siden nesten kostet ham livet. Denne gangen for å lære unge sjåfører å unngå å ta dumme beslutninger i trafikken. Grimestad er nemlig ambassadør for det gratis kjørekurset Ford Driving Skills for Life på Rudskogen Motorsenter lørdag 19. og søndag 20. oktober.

Det var på veien mellom Rakkestad og Askim, livet til Jonny ble totalforandret denne marsdagen i 2006. Tidlig på morgenen var han på vei til jobb. På veien var det lite trafikk. Plutselig så Jonny en bil bak seg. Han følte den lå for nære.

– Jeg akselererte, og både jeg og den andre bilen gjorde et par forbikjøringer på de lange og oversiktlige strekningene der. Det var imidlertid ikke noen kappkjøring. Jeg tror ikke vi var over 90 km/t på noe tidspunkt, forklarer Grimestad.

– Unge må innse at de ikke er udødelige

Han har engasjert seg i kjørekurset fordi han fremdeles er veldig glad i å kjøre bil, men samtidig blir skremt når han ser unge sjåfører fikle med mobilen bak rattet, eller ser video av folk som filmer at de kjører i ekstreme hastigheter.

– Jeg tror mange unge trenger en liten «reality check» for å innse at de ikke er udødelig. Da jeg hørte om Fords gratis kjørekurs, tenkte jeg at dette kan være den lille påminnelsen som gjør at ferske sjåfører tar smartere avgjørelser i trafikken. En ulykke kan skje når som helst, og det skjer på sekunder. Konsekvensene av en ulykke kan bli veldig store, og kan forandre hele livet ditt, advarer Grimestad.

Sammen med forsikringsselskapet If og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund arrangerer Ford Motor Norge kurset – hvor unge sjåfører mellom 18 og 26 år med førerkort – får noen lærerike og morsomme timer bak rattet. Til nå har mer enn 700 norske ungdommer gjennomført kurset.

ANNONSE

Fikk komplett ryggmargsskade – ble lam fra livet og ned

Den tidlige mars-morgenen i 2006 mistet Jonny kontrollen over bilen i en slak, lang sving. Bilen ble kastet rundt og endte langt ute på et jorde. Ulykken har knust den ene ryggvirvelen hans. Han har pådratt seg en såkalt komplett ryggmargsskade, og er lam fra livet og ned. Sjansen for at han noen gang skal gå igjen er svært liten.

– Som type er jeg en realist som gjør det beste ut av alle situasjoner. Samtidig fikk jeg sjokk da jeg fikk den beskjeden. Jeg tenker fremdeles innimellom på alt jeg på en måte har gått glipp av i livet. Samtidig har jeg hele veien hatt gode venner og familie rundt meg som har hjulpet og styrket meg gjennom disse årene. Likevel hadde det beste naturligvis vært om jeg ikke tok den ene dumme avgjørelsen som 20-åring, sier Jonny Grimestad.

(Pressemelding fra Ford Motor Norge AS)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.