Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen
1. oktober 2019

Foreslår å legge ned tingretten

Domstolkommisjonen mener det er for mange tingretter i Norge. Tirsdag la de fram et forslag om å legge ned to av tre tingretter. Forslaget er blant annet å legge ned tingretten i Indre Østfold og legge den under Follo tingrett på Ski.

Rapporten ble overlevert justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) tirsdag 1. oktober.

Les også: Foreslår å legge ned to av tre tingretter (ekstern lenke)

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, er bekymret, og lover å kjempe på.

– Indre Østfold får nærmere 50 000 innbyggere, er blant landets 25 største kommuner. Klart vi skal kunne huse en tingrett. Nå kommer saken i Stortinget, jeg håper inderlig den stoppes der. Vår lokale tingrett ble etablert på 1500-tallet og har absolutt fortsatt sin lokale funksjon, skriver Unaas i en e-post til Indre24.

Før han fortsetter:

– Vi sa «ja» til å bli en kommune i Indre Østfold med snart 50 000 innbyggere, nettopp for å være store nok og robuste nok, som Regjeringen sa, til å kunne være vertskommune for statlige arbeidsplasser. Både dagens, og kunne få nye (ref prosessesen med Landbruksdirektoratet til Mysen og det som blir «Norges største landbrukskommune»).

– Så opplever vi i stedet det motsatte. Vi ribbes. Det var så vidt vi klarte å redde noen statlige arbeidsplasser i Skatt Øst. Byggingen av hypermoderne Indre Østfold fengsel er eneste «seier» vi har hatt i min tid, men det arbeidet var i praksis unnagjort før kommunereformen skjøt fart.

– Hvorfor skal «alt» fra Indre Østfold nå samles og klemmes inne i et ellers hyggelig sentrum i Ski? Når dette forslaget fra domstolsadministrasjonen om nedleggelser etter hvert kommer på statsminister Erna Solberg, forventer jeg at hun og regjeringen ser det store bildet.