Statsminister Erna Solberg trykket på knappen og erklærte den nye turbinen for åpnet. Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor
18. september 2019

Statsministeren åpnet den nye turbinen

Onsdag ettermiddag var det offisiell åpning av «Vamma 12» med blant annet statsminister Erna Solberg.

Norges største elvekraftverk og Hafslunds største kraftverk er Vamma kraftverk. Kraftverket tar imot vann fra et område på størrelse med Sveits.

Stortingsrepresentant Ole André Myhrvold (i midten), her fotografert sammen med Kraftverkssjef Tord Wethelund (til venstre) og Trygve Skaug. Foto: Privat

– Utvidelsen av Vamma kraftverk er en av Europas største elvekraftutbygginger siden 1980-tallet, med en slukeevne på 500 kubikkmeter per sekund og installert effekt på 128 MW. Totalt vil det fosse 1500 kubikkmeter vann i sekundet gjennom kraftverkets 12 turbiner når det nye aggregatet er klart for produksjon, står det å lese på afgruppen.no.

Utbyggingen startet høsten 2015, og kraftverket ble satt i prøvedrift i mai 2019. Vamma 12 har en kostnadsramme på 980 millioner kroner.

Statsminister Erna Solberg var til stede på Vamma Kraftverk. Her er hun fotografert før åpningen. Foto: Erik Unaas

– I dag markerer vi Vamma 12 – det største opprustings- og utvidelsesprosjektet på et vannkraftanlegg i Norge på mange år. Med Vamma 12 får vi oppgradert og modernisert i tillegg til 230 gigawattimer helt ny kraft. Det er imponerende, sa statsministeren i sin tale.

Vivi er navnet

Det er en tradisjon at vannkraftaggregater får navn etter et av kvinnenavnene som har navnedag på datoen for første rotasjon. Den 28. april har Vivi navnedag, og dermed blir det også navnet på det nye aggregatet på Vamma.

Les hele talen til statsministeren her (ekstern lenke)

Ordførerne Erik Unaas (Eidsberg), Thor Hals (Askim) og Svein Olav Agnalt var til stede under åpningen.

Kraftverksprosjektet er 90 prosent eid av E-CO Energi, som er produksjonsselskapet i Hafslund E-CO konsernet. 10 prosent eies av Svartisen Holding.

– De siste ti årene har vi sett en endring i klimaet mot mer nedbør og mildere og våtere år. Dette har vært en viktig faktor for å utvide kapasiteten. I tillegg vil tilstanden på de eksisterende aggregatene endre seg over tid. Med et nytt aggregat får vi større fleksibilitet til å kunne gjøre oppgraderinger og justeringer på øvrige aggregater, og dermed øke levetiden for disse, forteller Alf Inge Berget, administrerende direktør i E-CO Energi.

E-CO Energi har produsert energi fra vannkraft i 120 år. Vannkraft er en av bærebjelkene i konsernet og en av energiformene vi investerer tungt i som et ledd i den overordnede visjonen for en fornybar og fullelektrisk fremtid.

– Vannkraft har lavere klimautslipp enn alle andre energikilder og kan om det gjøres riktig være mer skånsom for natur og miljø enn andre energikilder. Vi tror derfor vannkraften blir viktigere og viktigere i det grønne skiftet. Vammafossen har vært utnyttet til kraftproduksjon i over 100 år og med Vamma 12 er grunnlaget lagt for en effektiv og samfunnsnyttig forvaltning av ressursene her for nye 100 år, sier konsernsjef Finn Bjørn Ruyter.

(Kilde: AF Gruppen og pressemelding på Mynewsdesk)

Foto: Ole André Myhrvold
Erna Solberg trykker på knappen. Foto: Erik Unaas
Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor
Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor