Polsk radiostasjon med hovedbase i Mysen

Adrian Sellstrøm
4 minutter lesetid

At det ligger et radiostudio med stor aktivitet i Mysen sentrum, er nok ukjent for mange. Radio Wataha sender hele døgnet til polakker i Norge.

Radiostasjonen startet sendingene høsten 2017, og kan høres via egen app eller nettradio på wataha.no (ekstern lenke).

Lukasz Pawlowicz (41) er mannen som står bak kanalen, som satser mye på informasjons- og opplysningsprogrammer for polakker i Norge, samt mye musikk, nyheter og direktesendte programmer.

– Radio Wataha er blitt populær og har mange tusen følgere. Vi har blant annet et direktesendt show hver dag. I tillegg til radioprogrammene har vi laget mange hundre informative videofilmer, forteller han.

Det dreier seg om filmer med praktisk informasjon om hvordan samfunnet fungerer i Norge, jobbrelatert innhold og mye annet.

– Men politikk og religion dekker vi ikke, ler han.

Målet er er å sammensveise norsk og polsk kultur, og han samarbeider da naturligvis med radiostasjoner i Polen.

MYE BESØK: Lukasz viser fram studioveggen med bilder og hilsener fra flere polske kjendiser som har vært på besøk hos radiokanalen. (Foto: Adrian Sellstrøm)

Selvbygget studio
Radiostudioet, som også kan brukes som TV-studio, befinner seg i tredje etasje på Mørstadsenteret i Mysen. Der har Lukasz med god hjelp fra sønnen Adrian bygget to studioer selv.

– Det mindre studioet brukes blant annet av artister som vil spille inn låter. Vi låner ut både det og hovedstudioet med TV-muligheter gratis, forklarer han.

Radiostasjonen har noe reklameinntekter, men foreløpig tar han ikke ut lønn. Han lever av mobilverkstedet Eplelegevakten som han driver i nabolokalet. Også der får han mye hjelp av sønnen Adrian. Som om ikke det var nok, står de også bak prosjektet med maskoten Trollet Einar.

ANNONSE

BYGDE STUDIO: Lukasz og Adrian (t.h.) bygde selv radiostudioet for to år siden. (Foto: Privat)

God støtte
I tillegg til Adrian, får han også mye hjelp og støtte av kona og de andre sønnene til arbeidet med kanalen.

– Mange kjente polakker har tatt turen til Norge for å være med i program­mene våre. Vi er veldig takknemlige for at så mange hjelper oss og stiller opp, sier han blidt.

Den engasjerte radiogründeren forteller at Radio Wataha nå også sender to timer hver kveld på DAB via Silkeveien Radio i Oslo, Stavanger og Bergen.

DIREKTE: Gjengen i Radio Wataha sender direkte fra sitt studio i Mysen hver dag. (Foto: Privat)

Stadig på farta
Når gründeren ikke er i full aktivitet i Mysen, er han ofte på farten rundt i Norge.

– Vi reiser blant annet rundt på mange festivaler og andre arrangementer. «Radiobilen» vår har allerede tilbakelagt 40.000 kilometer det siste året, gliser han.

Selvlært
Lukasz kom til Norge for 13 år siden, og har bodd i Eidsberg kommune siden da. Mye av det han driver med, har han lært seg selv. Han forteller at han nå tar journalistkurs i Polen på deltid. Når det gjelder språk, er barna gode å ha.

Sønnen Aleks (12) deltar ofte under direktesendingene studioet i Mysen.
– Barna er veldig flinke til å hjelpe til med språkopplæring, avslutter han.

Polska stacja radiowa z główną siedzibą w Mysen

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.