Toril Kluge Hansen. Foto: Privat
6. september 2019

Gipsmakeren som ble kunstmaler

Sendt inn av Galleri Art To Be

Første utstiller Galleri og Atelier Art To Be på Tomter denne høsten er Toril Kluge Hansen fra Høybråten i Oslo. Hun åpner sin separat-utstilling lørdag 7. september klokken 14.00.

Utstillingen varer til og med 15. september og er åpen hver dag unntatt mandag. Kaja og Agate ved Hobøl musikkskole bidrar med et musikalsk innslag slik musikkskolen har gjort ved hver utstillingsåpning hos oss i år.

Toril Kluge Hansen (62) gikk i gipsmakerlære hos sin far. Fra 1981 til 1994 arbeidet hun som gipsmaker i egen bedrift. Hun arbeidet hovedsakelig med skulptur og var i 3 år engasjert på Vigelandsmuseet hvor også hennes bestefar jobbet frem til 1957. Dette arbeidet, og samarbeidet med anerkjente billedhuggere, inspirerte henne til å lage egne skulpturer.  Flere av disse har vært antatt på Romeriks-utstillingen. Lørdag 7. september innleder hun høstens utstillingssesong  på Galleri Art To Be, Tomter, med noe helt annet enn skulpturer, hun viser arbeider fra sin nye lidenskap, kunstmaling!

I sitt nærområde på Høybråten er hun primus pådriver og initiativtager til Høybråten maleklubb. Her arrangerer hun kurs for klubben ved å hente inn anerkjente kunstnere, arrangerer strikkekafe, drop-in-maling og reiser for klubbens medlemmer. På mange måter ganske likt aktivitetene i Galleri Art To Be.

Siden 1981 har tegning og maling vært en hobby.  Hun har gått utallige kurs i olje- og akrylmaling hos flere anerkjente norske malere som f.eks. Ellen Hegg, Anne Kari Handeland, Reidar Finsrud, Bjørn Engkrog, Enver Gashi, Bjørn Algrim, Jan Ove Tuv, og Bjørnulf Dyrud.  Hun har også selv holdt mange malekurs for barn og voksne, i sitt studio på Høybråten og i Cómpeta i Spania.

I 1998 mottok hun «Reisestipend for bildende kunstnere» fra Rolf Daldorffs Legat.  Det førte til mange reiser i inn- og utland. Her henter hun inspirasjon til malingen sin. I mai 2019 deltok hun på utstilling i Trygve Lie Gallery i New York.

Toril startet med klassisk figurativt maleri, landskap og stilleben. De siste årene har hun jobbet mer med abstrakte, intuitive malerier.

Flere av arbeidene hennes har vært antatt på Romeriks-utstillingen. I mange år har hun deltatt på utstillinger i regi av Lions Club på Høybråten, på Tveita og i Bærum, med Groruddalen Kunstforening og Lørenskog Kunstforening, samt med Høybråten Maleklubb. Hun har hatt separatutstilling på Vega, og har gledet seg med å jobbe mot en ny separatutstilling  i Galleri Art To Be denne høsten.

I utstillingen «Min reise» vil hun vise malerier i ulike teknikker, fra figurative landskapsmalerier og stilleben  til sine nyeste abstrakte malerier.  

Sendt inn av Galleri Art To Be
Bente Flote-Hansen, gallerist