KLARE: Sogneprest Magne Torbjørnsen, Liv-Tone Karlsen, Marit Svinningen, Bent-Roni Oterholt og Janet Eliassen. Foto: Glenn Thomas Nilsen

ASKIM: Da prestens boplikt opphørte ønsket Askim menighet å skape nytt liv i prestegården. Og slik har det blitt.

Høsten 2017 ble programserien prestegårdskvelder introdusert, og nå i september er det oppstart for femte serien under denne vignetten. Menighetsrådet har gitt oppgavene med drift og program i prestegården til den nyopprettede Stiftelsen Askim prestegård. Så det er denne stiftelsen som gjennomfører disse temakveldene, annenhver onsdag fra 11. september til 4. desember.

– Her er det et variert program med lokale bidragsytere og foredragsholder som kommer utenfra. Idéen har vært å skape arrangementer som samler forskjellige mennesker på tvers. Det skal være variert, men samtidig legges det opp i forhold til dette stedet og arenaen vi har her, sier Magne Torbjørnsen, sogneprest i Askim.

(Saken fortsetter under bildet)

ARRANGEMENTER: Her blir det både sangkvelder og mannsmøter denne høsten. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Torbjørnsen forteller at man den første onsdagen i høst får besøk av trøgstingen Rune Strønes, kjent ekspert på gamle møbler. Han skal kåsere om møbeltradisjonene som er representert i Askim prestegård.

Deretter kommer ordfører Thor Hals og forteller litt om “Siste kveld med gjengen – glimt fra Askim kommunes historie”. Senere får de besøk av Karoline Kjesrud (Smakebiter på Mariaskikkelsen i norsk kirke og kultursammenheng), Håvard Lippestad (Med kassegitar til ettertanke), Bernt Eidsvig (katolsk biskop av Oslo), Mona Ekelund (fra Østfold fylkesbibliotek), før det hele avsluttes av Ahlalia Bouzakraft med flerkulturell aften.

– Ved denne programserien ønsker vi å skape en arena der mennesker møter hverandre på tvers av tradisjonelle skillelinjer. Vi håper at folk skal kunne bli kjent med hverandre. Og alle arrangementer er gratis, fortsetter sognepresten.

Sangkvelder og mannsmøter

I tillegg til prestegårdskvelder blir det også egne sangkvelder for damer. Dette tilbudet, som ble introdusert i vinter, samlet kvinner fra hele Indre Østfold, og ble svært godt mottatt. Så derfor blir det gjentatt i høstsemesteret.

Det skal også arrangeres fire mannsmøter med foredrag av henholdsvis Bernt G. Olsen (bibelmisjonsleder i Det Norske Bibelselskap), David Koht-Norbye (daglig leder av Østfoldbadet), Kåre Rune Hauge (prost) og Karl Olav Sandnes (professor).

– At presten arrangerer mannsmøter i prestegården er en lang tradisjon, og pensjonert sokneprest Bent-Reidar Eriksen står fortsatt bak dette. Det er et samarbeid mellom Askim menighet og Det Norske Misjonsselskap, forteller Marit Svinningen, styremedlem i Stiftelsen Askim prestegård.

Senere i høst tilbys også retrettdag, jazzkonsert med Smaalenene Jazzband og teaterforestilling.

Askim prestegård er et kulturminne i Askim. Foto: Glenn Thomas Nilsen