Ungdom over hele landet starter i disse dager sitt første møte med arbeidslivet, gjennom sommerjobben sin. Det viktigste for ungdom i dag, og i fremtiden er at de blir behandlet skikkelig og at deres rettigheter blir ivaretatt. Det er det heldigvis mange som opplever. Men dessverre gjelder det ikke alle.
I år er det 34. året på rad at LOs sommerpatrulje reiser rundt i hele Norge for å sikre unge i jobb, at deres rettigheter blir oppfylt. Mange ungdommer vet ikke hva de har rett på, og noen kan være usikre på hvordan man går frem når ting ikke er som de skal. Da er det viktig at LOs sommerpatrulje gjør en litt komplisert verden, litt enklere.
Det positive med at LOs sommerpatrulje har reist rundt og besøkt unge i jobb i tre tiår, er at vi har lært en del om hva som er det viktigste å huske på. Derfor har vi laget en oversikt med de fem beste tipsene til deg som bruker sommeren på å tjene noen ekstra kroner i sommerjobb.
1. Alltid ha en kontrakt. I alle jobber skal man ha en arbeidskontrakt. I den skal det stå hva lønnen din skal være, arbeidstiden din, overtidsbetaling, hva som er arbeidsoppgavene og hvem som er arbeidsgiveren din. Det er veldig viktig å få en skriftlig arbeidskontrakt når du begynner å jobbe et nytt sted.
2. Rett til pause. Om du jobber mer enn 5 og 1/2 time i løpet av en dag har du rett på pause, og om du jobber i mer enn 8 timer har du rett på minst en halvtime pause. Det er viktig å ha en pause hvor man kan spise, hvile og sjekke snap eller Insta for å holde seg oppdatert. Jobber du på et sted hvor du må være tilgjengelig også i pausen har du rett på betalt pause. En god huskeregel er at om du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, har du rett på betalt pause.
3. Sjefen over skulderen. Alle arbeidstakere i Norge har rett på å ikke bli overvåket i arbeidstiden mot sin vilje. Når vi har gått patrulje har vi avdekket at ansatte har blitt overvåket uten at de har samtykket til det, og dette er ulovlig. Om det er kameraer på arbeidsplassen din, så har du rett på å bli informert om hvor alle kameraer er og hvor de filmer, og denne overvåkningen skal godkjennes av datatilsynet.
4. Sparken? Om du først er ansatt et sted, skal arbeidsgiveren din ha svært gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Det betyr at hvis sjefen sier at du har fått sparken, så må sjefen ha en saklig grunn, og begrunnelsen skal være skriftlig. Om du selv sier opp jobben, må dette på samme måte som en oppsigelse fra din sjef, gjøres skriftlig.
ANNONSE
Dette er fem tips på hva du har rett på. Vi i LOs sommerpatrulje gleder oss til å reise rundt i Østfold og besøke deg der du jobber. Vi håper også at dere som er de daglige sjefene til unge mennesker i arbeidslivet tar godt imot våre patruljer, og så håper vi at denne sommeren blir en rekordfin sommer for alle ungdommer på jobb.
Husk at om du lurer på hva du har av rettigheter eller bare har spørsmål, kan du hele sommeren kontakte oss på Facebook, telefon og e-post – mest sannsynlig kommer vi også innom jobben din. Vi er på ditt lag!
Vegard Finnes
Ungdomssekretær i LO Østfold
ANNONSE