Daglig leder Aleksander Englund (t.v.), her med Elias Lorentzen, John Rafael Stene og Jørgen Skjeldrum Hagen. (Foto: Truls Melby Bråten)

Etablerte bedrift av hobbyen

I 2012 i en alder av 13 år fant Aleksander Englund og en kompis ut at det ville være lurt å tjene litt lommpenger på å klippe plen i Spydeberg. Tidligere i år etablerte 19-åringen eget hagefirma.

– Dette viste seg å være riktig, og etter å ha fått mange kunder og mye å gjøre ble det vurdert å starte et enkeltpersonforetak, sier Aleksander, som er daglig leder i Englunds Hageservice.

Kompisen valgte å slutte med klippingen etter et par år, og da ble den unge lederen alene om driften. I dag har han John Rafael Stene (15), Jørgen Skjeldrum Hagen (17) og Elias Lorentzen (17) med på laget.

Aleksander Englund. (Foto: Truls Melby Bråten)

Slik startet det
For å få kunder i 2012 valgte han og kompisen å lage lapper og legge dem i postkassene i hele Spydeberg.

– Det var slik det hele begynte. Noen steder ringte vi til og med på dører for å høre om de trengte hjelp med gressklipping, forteller han. Året etter startet han å loggføre alt de gjorde. Samtidig lærte han seg også mer og mer av programmet Excel.

– Nå bruker jeg det daglig for å kunne ha kontroll på alt av bemanning, økonomi og timelister. Alt går igjennom Excel noe jeg synes er veldig morsomt, fortsetter han.

Angrer ikke
Det å starte eget firma hadde 19- åringen aldri vurdert før han faktisk begynte med dette. Planleggingen med å få ansatte og til slutt opprette et foretak startet i 2016.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg har startet denne bedriften. For det første så skaper det arbeidsplasser for unge, noe som kan være vanskelig å få i dag. For det andre hjelper det andre som kanskje ikke klarer eller har lyst til å gjøre kjedelig og tungt hagearbeid. For det tredje så synes jeg det er veldig artig å ha et ansvar, å vite at det man gjør blir vellykket og at det blir satt pris på, sier han.

Ansvar og ledelse er noe av det han liker veldig godt.

(Saken fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

Mye planlegging
Å ha egen bedrift tar tid, men Aleksander mener man kan lykkes godt ved å ha riktige og strukturerte rutiner. Hva som skal gjøres når også videre, samt hvordan og hvor ofte regnskapet skal gjøres, og ikke minst hvor ofte bemanningsplanen skal oppdateres. Selv tar han alt av regnskap en gang i måneden istedenfor å ta litt hver dag ettersom det tar mer tid.

ANNONSE

– Det har gått veldig mye tid til planlegging av bedriften. For å kunne lykkes best mulig må alle faktorer vurderes og planlegges. Jeg begynte planleggingen for fullt ved nyttår og var ferdig med planleggingen rundt april/mai. Det har vært mye å gjøre, så jeg satt opp en fremdriftsplan der jeg så hva jeg skulle gjøre uke for uke.

Kaller det en hobby
Dersom det blir behov, kan det bli aktuelt å ansatte flere senere. Planen hans er ikke å leve av dette.

– Jeg vil mest av alt kalle dette for en hobby, for det er noe man synes er gøy, og jeg synes dette jeg driver med på fritiden er gøy, konstaterer han.

For tiden tar Aleksander utdanning innen elektrofaget. I tillegg har han deltidsstillinger hos både Rema 1000 i Hurrahølet og Ski Storsenter. Med en del arbeidserfaring så var det uproblematisk å starte opp eget foretak.

Mange faste kunder
Guttene tar stort sett oppdrag i Indre Østfold, og har mange faste kunder.

– Vi foretar mest gressklipping, men vi tilbyr også andre hagejobber som for eksempel å klippe hekk, kantklipping, kosting og raking. Vi tilbyr også diverse småjobber som kunden måtte ønske å få gjort. Nå for tiden er det ganske mange henvendelser om gressklipping.

En episode han ikke glemmer med det første, var da han fikk en gressklipper av en kunde fordi vedkommende skulle flytte til leilighet.

– Da ble jeg kjempeglad, og jeg er fortsatt veldig fornøyd med den. Den er fortsatt med den dag i dag og jeg setter veldig stor pris på den.

Han mener bedriften aldri hadde startet opp om det ikke hadde vært for ideen og initiativet i 2012.

– Man kan få til det man vil dersom man selv ønsker å få det til. Har du en bra idé så er det gull verdt! Da er det jobb å få. Vi jobber stort sett kun hverdag fra rundt klokka 15 til 22, og vi har en del oppdrag i tiden fremover, avslutter Aleksander Englund.

ANNONSE

Bil stjålet i Hobøl

Er interessert i observasjoner