Erik Unaas som var ordfører i tidligere Eidsberg kommune holdt appell ved flaggstanga på Høytorp fort i år.
Les talen hans under!
Kjære Mysen-venner.
Gratulerer så mye med dagen. Og så fint at dere følger tradisjonen med å starte 17. mai her ved flaggstanga på søndre varde på Høytorp fort, med utsikt over halve Østfold.
Jeg lærte meg som ordfører hvor enormt mye historie vi har i bygda vår. Om hvordan Monaryggen oppstod, om Birkebeiner-kongen Håkon Håkonsson og om Valdisholm …
Men også her på Høytorp står vi på historisk grunn – tett innvevd årtier inn mot det som har blitt en ny, svært krevende sikkerhetspolitiske situasjon for hele i Europa.
I 1905, det er faktisk ikke lenge siden, fryktet mange i Indre Østfold det skulle bli krig i landet da Norge vedtok å bryte ut av unionen med Sverige. Unge menn fra kommunene rundt her ble utstyr med våpen og kalt inn til grensevakt-tjeneste.
Det endte med det såkalte Karlstad-forliket, som også innebar bygging av Høytorp fort og Trøgstad fort, i mellomkrigstiden Norges to største innlandsfestninger, og samtidig noen av Nord-Europas mest moderne.
I 1940 ble festningen her bombardert med fly fra tyske okkupanter, og det fulgte fem dramatiske år. Det er bare å lukke øynene – og kjenne frykten når bombeflyene kom støyende inn i horisonten fra syd, og tyske soldater løp med sine maskingeværer på vollgravene rundt.
I 1945 feiret – og trodde vi det skulle bli varig fred, også i Indre Østfold. Men så oppstod det vi kalte den «kalde krigen» mellom øst og vest, og vi trengte fortsatt festningsanlegg.
* I 1991 kom Sovjetunionens oppløsning, vi trodde på nytt på en verden uten krig og der folk uansett nasjonalitet og bakgrunn kunne leve i fred og harmoni med hverandre.
* Etter hvert flyttet de siste befal og soldater ut både fra Høytorp og andre norske forsvarsverk, og i 2000, for snaut 25 år siden overtok Eidsberg kommune dette unike anlegget.
* Med bl.a. minnesmerker for de som kjempet for Norges frihet under 2. verdenskrig, og som samlingspunkt for de mange veteraner som i flere ti-år etter 1945 har kjempet frihetens sak i mange internasjonale operasjoner rundt i verden.
* Det er viktig at vi som bor her fortsetter å bruke Høytorp, kjenner på fred, frihet, frisk luft, utsikt og vakker natur – og det er så bra at kommunen nå å etablerer et menneskeretts- og demokratisenter her – nettopp for å verne om frihet, toleranse og respekt for alle medmennesker, uansett bakgrunn og nasjonalitet.
* Etter Russlands uforståelige invadering i Ukraina i 2022, og Israels like uforståelige fortsatte angrep på store deler av Palestinas befolking, ser vi igjen at vi ikke skal ta noe for gitt.
Takk til vår lokale 17. mai-komite som legger til rette og koordinerer for en stor dag i Mysen og bygdene rundt. Takk for Foreningen Høytorp og Norske Infanteriregimenter rigging og flaggheising, og til Anna Emile Løe med sin trompet som hvert eneste år på Høytorp markerer at nå er 17. mai i gang.
Gratulerer med dagen. Ha en storslagen feiring i å sola– og se og snakk litt med menneskene rundt og nær deg som du kanskje ikke rekker i en hektisk hverdag ellers. Takk for oppmerksomheten.