Onsdag kveld var frivillige fra Mysen og Omegn Røde Kors på Mysen Tinghus for å kurses som vitnestøtter.
Her var det innlegg fra sorenskriver Rune Nordby og politiadvokat Marianne Charlotte Weel Kreutz. Røde Kors sine vitnestøtter fikk en innføring i politiets arbeid før og etter at saken kom til tingretten.
Blant annet ble det også snakket om påtalemyndighetens ansvar i de ulike fasene av saken og objektivitetsplikten. Kursleder var Kristoffer Seiersten i Norges Røde Kors.
Sorenskriver Nordby orienterte om saksgangen i sivile saker og straffesaker samt hvilken informasjon domstolen hadde i forkant av en sak.
– Tingretten er veldig glad for at medlemmer av den lokale Røde kors avdelingen har valgt å være med som vitnestøtter i Mysen tinghus. Dette vil bidra til at de som skal møte som vitner i retten får en god ivaretakelse og støtte både før og etter at de forklarer seg, forteller sorenskriver Rune Nordby i en e-post.
FAKTA:
Gjennom ordningen med vitnestøtte får vitner i rettssaker medmenneskelig støtte, veiledning og praktisk hjelp.
Å ha opplevd eller ha vært vitne til en kriminell handling kan være skremmende. Å skulle vitne etterpå om det som har skjedd vil ofte føles både ubehagelig og vanskelig. En vitnestøtte kan være til verdifull hjelp i en slik situasjon.
En frivillig vitnestøtte gir først og fremst medmenneskelig støtte til den som skal vitne. Dernest veiledning og praktisk hjelp. Den frivillige kan være en samtalepartner for vitnet både før og etter vitneforklaringen.
(Kilde: Røde Kors)