Vi har besøkt vannbøffelen Odin som er Instagram-kjendis

Linda Andresen
10 minutter lesetid

For fire år siden kjøpte kjæresteparet Thea Marie Haugerud og Håkon Marius Burum gården Ørken i Hærland.

Thea er oppvokst på nabogården, og har tråkket sine barnsben i dette idylliske landskapet mellom dyrket mark, tett skog og helt inntil Skinnerudtjern.

Hun er vokst opp med eldre søsken, så en overtagelse av barndomsgården lå aldri i kortene. Håkon Marius er fra Vinterbro, men har gode minner fra besteforeldrenes gård og har ofte sett for seg et liv i litt mer landlig omgivelser. Når Ørken gård kom for salg i 2019, var det det derfor både gledelig og naturlig for dem å etablere seg der. Gården skulle være og er Thea sin arbeidsplass, mens Håkon Marius skulle fortsette med sitt firma Burum Maskin.

LES OGSÅ: En av to bøffelbesetninger i Norge bor i IØ

(Saken fortsetter under)

Håkon Marius Burum og Thea Marie Haugerud. Foto: Linda Andresen

Ekstremt kosete
Å være heltidsbonde og ha nok inntjening til både investering, drift, vedlikehold og livsopphold er krevende. Ofte må man tenke stort for å kunne ha positive tall på bunnlinjen. Driftsbygningen på Ørken var ikke stor nok til å ha mange dyr og investeringene ville blitt store dersom man skulle opp på en standard der det ville gitt en gunstig økonomisk avkastning.

Thea sine innspill og forslag til å utvikle sin egen arbeidsplass ble raskt avslått av Håkon Marius. Ideene var langt fra få, men verken storfe, gris eller høns fikk gjennomslag. I sin søken etter argumentasjon og ikke minst ideer til å fylle gården med inntektsgivende næring, kom hun over flere videoer om vannbøffel på YouTube.

Interessen økte og reseachen avdekket raskt hvilke muligheter som lå i en slik investering. At dyrene er vennligsinnede av natur og ekstremt kosete var et stort pluss siden Håkon Marius også hadde sagt nei til både hund og katt.

(Saken fortsetter under)

Vannbøflene trives også godt i vann. Foto: Privat

En lang prosess
Når Thea presenterte ideen og sin nyervervede kunnskap var hun derfor både godt forberedt og veldig spent, og endelig ga alt forarbeidet avkastning. Håkon Marius var positiv og allerede samme ettermiddag dro de og tittet på en flokk som skulle selges.

Riktignok ble det ikke denne flokken, men omsider hadde de funnet ut hva de ville satse på, og derav hvilke investeringer som var nødvendig på gården for å kunne ta imot en flokk dyr som skulle bli Thea sin arbeidshverdag.

Prosessen fra tanke til handling var alt annet enn enkel og det ble mange timer for ikke å si måneder for å lete frem riktig dokumentasjon. Vi hadde tett dialog med veterinær som hjalp til med blodprøver for å utelukke og avkrefte eventuelle sykdommer på dyrene. Han bisto med å få riktig papirer for å få rett godkjenninger og tillatelser som Mattilsynet og Miljødirektoretat trengte. I tillegg måtte vi ha pass og identifikasjonspapiret på hvert enkelt dyr før fortolling og mulig karantene. I 2021 var omsider alt på plass og importen av åtte dyr var et faktum, forteller Thea.

(Saken fortsetter under)

Odin elsker oppmerksomhet, tull og tøys, så han velger å deise overende mens vår medarbeider sitter oppå. Sånt blir det latter, mer kos og kløe av. Foto: Thea Marie Haugerud

Trygg og vennligsinnet flokk
En vannbøffel ser uten tvil litt fryktinngytende ut med sine 1200kg og store horn, men lynne kan mer sammenlignes med en ekstremt kosete hund eller katt. De elsker klem og kos og busher deg for å komme nærme nok.

Å havne i senter av flokken er litt skummelt, siden de ikke helt skjønner hvor sterke de er sammenlignet med oss mennesker. Men det er unektelig veldig stas å komme så tett innpå et eksotisk dyr.

Vannbøfler er vennligsinnede og ekstremt kosete. De elsker å bli klødd hardt, er man for lett på hånden så kiler det og da kan de dytte. Gir man seg og går vekk, kommer de etter og dytter etter mer kos og klem. De er produksjonsdyr, men her på gården er de like mye kjæledyr. Jeg bruker mye tid på å kose og klø hver eneste dag, noe jeg har vært helt bevist fra første stund. Jeg ønsket en trygg og vennligsinnet flokk og det har vi så absolutt oppnådd.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Thea bruker mye tid på å kose og klø dyrene. Foto: Linda Andresen

Planene for fremtiden er klare
Mens vi prater er vi omringet av dyrene som dytter seg inntil oss og vil ha oppmerksomhet. Odin er størst og helt sjef. Han liker uten tvil og bli klødd bak hornene og på magen.

Man vet de koser seg når halen løftes opp og til siden. Odin er i tillegg veldig tøysete og velter seg over ende når han blir klødd, forteller Thea.

Og hun har ikke mer enn nevnt det før Odin deiser sidelengs og blir liggende for å få mer kos på magen.

– Likheten til de selskapssyke og lekne pandabjørnene jeg har sett på YouTube er unektelig slående, tenker jeg der jeg står omringet av vannbøfler på alle kanter.

I Norge er det kun to gårder som driver med vannbøffel. Og som produksjonsdyr er det derfor et relativt nytt marked her til lands. Mozzarella lages av bøffelmelk og lenge hadde Thea planer om å etablere et eget ysteri på gården. Når familieforøkelsen var et faktum, ble disse planene naturlig nok utsatt.

Vi har dog inngått en avtale med La Mòss. Alfonso er fra Italia, mozzarellaens hjemland, og har erfaring med å lage bøffelmozzarella. Vi skal etter hvert i gang med å levere råvarer dit, så da blir det kortreist og lokal italiensk ost på menyen, forteller Thea fornøyd.

(Saken fortsetter under)

Foto: Linda Andresen

Oppfører seg som kjæledyr
Flokken på åtte er i dag blitt til tolv dyr, og to til er på vei.

Vi har hatt vårt første slakt og selv om det er sårt å gi slipp, så er det naturlig. Vannbøflene oppfører seg som kjæledyr, de er som sagt kosete og selskapssyke, men samtidig er de produksjonsdyr som kun får dekket de behovene som ligger i deres natur med tanke på omsorg og nærhet.

Kjøttet er mørt og godt. Skinnet er usedvanlig tykt og eksklusivt.

Vi er helt i startfasen vedrørende utnyttelse av hele dyret, men jeg vet at noen dyre bilmodeller bruker bøffelskinn i sitt interiør. Vi har fortsatt mye å lære og det er så absolutt gøy og spennende, konkluderer Thea.

Håkon Marius bekrefter at dette var en riktig investering som passet til deres drift av gården.

Nå utnytter vi i tillegg våtmarkene siden bøflene gjerne tar seg en dukkert. Hadde det ikke vært for de, ville elveleie kun grodd til og vokst igjen. Nå holdes de naturlig åpent som en del av beitemarken, tilføyer han.

(Saken fortsetter under)

Foto: Linda Andresen

Sosiale medier
Thea deler livet på gården på sosiale medier og spesielt Instagram har en anstendig følgerskare der.

Folk er mest glad i videoer, så jeg filmer og deler så ofte jeg klarer. Men med en liten i huset, så strekker dog tiden ikke alltid til, sier hun og smiler.

Men at vi når ut til folk og skaper en nysgjerrighet i distriktet merker vi så absolutt. Det kommer stadig folk innom på tunet som vil møte dyrene, men det er viktig at de avtaler på forhånd. Riktignok er dyrene vennlige, men mot ukjente kan de likevel oppfattes som brå. Det er derfor viktig at vi kan følge med og være tilstede.

(Saken fortsetter under)

Foto: Linda Andresen

Vannbøflene oppsøker folk som kommer til gjerdet og det kan oppstå skumle situasjoner med 1200kg muskelmasse som ønsker kos og klem, konstaterer hun.

I tillegg er det mange viktig hensyn å ta vedrørende smitte og sykdom som vi må ha kontroll på i omgang med mennesker. De er tross alt produksjonsdyr, så send en melding før dere kommer og sjekk at det passer. Det er hyggelig med besøk og ofte passe det. Å for de som lurer… Vi fikk omsider både hund og høns også, så nå er arbeidsdagen komplett, avslutter Thea strålende fornøyd.

Ved interesse for kjøp av kjøtt, kan man kontakte Thea og Håkon Marius så videreformidler de kontakt.

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.