Isis (23) skal holde flere foredrag om psykisk helse

Camilla Bye
8 minutter lesetid

Hun er artist, låtskriver og har vært med på «The Voice». Nå skal hærlendingen, Isis Silva Baastad reise rundt på ungdoms- og videregående skoler som erfaringskonsulent.

Det skal hun gjøre med kurset Venn1 gjennom Mental Helse. Her skal ungdommer lære mer om psykisk helse.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å hjelpe andre og har tenkt på å gjøre noe som dette siden ungdomsskolen. Det er en hjertesak for meg. Så når jeg kom over en annonse på Facebook hvor de søkte etter frivillige, så søkte jeg. Var til ett lite intervju og ble plukket ut til å bli med på kurset.

Målet med å ta dette kurset er at de frivillige skal reise rundt på skoler i Norge. De dekker hele landet. Men til å begynne med skal Isis reise til de ungdoms- og videregående skolene som er nærmest henne her i Indre Østfold.

(Saken fortsetter under bildet)

Isis Silva Baastad er klar for å holde foredrag for ungdommen i Indre Østfold. Foto: Camilla Bye

«Jeg har fått kjenne på alt det gode- fordi jeg lot det vonde slippe inn.»

– Da jeg var yngre, så kunne jeg lite om dette med mental helse. Jeg kunne lite om hvordan dette påvirker oss i hverdagen, også fysisk. Ved for eksempel angst, som man merker veldig godt på kroppen. Dette var jeg ikke klar over og trodde noe var galt med meg. Jeg hadde tunge tanker og synes ting var mer vanskelig til tider. Jeg har fått hjelp av psykolog. Jo mer jeg lærte, jo mer forstod jeg at psykisk og fysisk helse går hånd i hånd og påvirker hverandre.

Alle i Venn1 har ett fokusområde. Isis sitt er «sorg».

– Gjennom å fortelle min historie ønsker jeg å være med på å forebygge og vise hvor hjelp er tilgjengelig. Det er ikke alle som vet det, mange er redde for å spørre om hjelp og at det kan være tabu. Spesielt for gutter og menn.

Foredrag med erfaringsbasert innhold

De reiser alltid to og to med hvert sitt ansvarsområde. En skal være ungdomskontakt, mens prosjektleder har kontakt med skolene og holder foredrag om mental helse.

– Vi har en PowerPoint med det vi skal dekke, som at alle har en mental helse, hvordan det kan påvirke hverdagen, ulike dilemmaer som skal engasjere ungdommen. Den siste delen er «erfaringsoppdraget», hvor vi forteller om egen historie. Alle dekker ulike emner. Sist jeg var på kurs var det noen som snakket om seksualitet, jeg snakket om sorg, andre snakket om forbilder og mobbing. Det er mange temaer man kan dekke og alle er like viktige.

– Jeg har ett veldig sterkt ønske om å være den personen for andre, som jeg skulle ønske noen var for meg den gang da.

(Saken fortsetter under)

Fra jubileumskonserten til Eidsberg Sparebank i Hærland kirke 12. februar 2023. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Sang som uttrykksform

Tidligere i februar var Isis i Hærland kirke og med på å holde konsert med blant annet Trygve Skaug. Det var Eidsberg Sparebank som inviterte til jubileumskonsert etter som banken er 175 år i år.

– Det var ett stort øyeblikk for meg. Jeg er veldig fan av Trygve Skaug og har til og med tatovert den ene sangen hans på armen. Så det å få opptre på samme konsert som han, det var en av mine drømmer.

– Musikk og sang er min måte å jobbe meg igjennom ting. Jeg har ett stort behov for å uttrykke meg og det gjør jeg gjennom musikk. Det blir så sårbart om jeg skal sitte å bare snakke om det som er kjipt eller vanskelig. Når jeg gjør det gjennom musikk, så kan jeg synge det og da føler jeg at det blir penere og mindre dramatisk. Det er mye lettere å sette ord på ting på den måten. Alle har ulike måter å bearbeide ting på, som trening, sport, svømming, dans, skriver dikt, går turer «what ever works!» Men det er viktig å finne sin greie og musikk er min.

Isis er ferdig med kurset, men har ikke begynt å reise rundt for å holde foredrag ennå.

(Saken fortsetter under)

ANNONSE

Trygve Skaug takket blant annet Isis (t.h) under konserten i Hærland kirke. Ved siden av henne står Alma Rogde Thomassen.

Erfaring fra Venn1 foredrag

Therese Skotnes (31) fra Oslo gjennomførte kurset «Å bli frivillig i Venn1» høsten 2021. Samme høst reiste hun ut på sitt første foredrag. Bakgrunnen for å melde seg som frivillig var at hun selv kunne for lite om hvordan man håndterer egne følelser i ungdommen. Hun ønsket å kunne bruke egne erfaringer til nytte for ungdom i vanskelige situasjoner.

– Som frivillig har jeg bare fått positive tilbakemeldinger fra lærere og elever. Mitt fokusområde er hvordan det å være pårørende kan påvirke egen psykisk helse. Nesten hver gang jeg har holdt erfaringsforedraget mitt har minst en elev kommet opp til meg i ettertid og fortalt hvor fint det var at jeg delte, og åpnet seg litt om egne utfordringer. Det er en veldig god følelse at det å dele egne erfaringer kan hjelpe noen andre.

Hun forteller også at det som er utfordrende med Venn1 er at ulike klasser håndterer det å snakke om psykisk helse på helt ulike måter.

– Det varierer veldig hvordan jeg føler at et foredrag har gått. Likevel føler jeg alltid at jeg har nådd frem til noen og at foredraget har hatt en nytte.

(Saken fortsetter under)

Terese Skotnes under ett av foredragene hun har holdt for Venn1. Foto: privat

Konkrete verktøy

– Jeg tror det beste med å være frivillig i Venn1 er å få bidra til at ungdom lærer litt om psykisk helse. Jeg håper de tar med seg noe av det vi snakker om videre når de skal håndtere livets opp- og nedturer. Kanskje de allerede står i en vanskelig situasjon og kan bruke verktøy vi gir dem til å lettere kunne håndtere den. Det er også veldig fint at frivillige tør å dele av egne erfaringer for å komme med konkrete eksempler på hvordan psykisk helse har påvirket en. Dette opplever jeg at gjør foredraget mer relatertbart for ungdom og jeg skulle ønske at alle ungdommer kunne få dette foredraget.

Ønsker du mer informasjon om Venn1 finner du det her (ekstern lenke)

Terese Skotnes lærer ungdommen å se etter tegn på at noen har det vanskelig. Foto: privat.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.