Trygve Skaug om samarbeidet med Staysman

NTB
NTB
2 minutter lesetid

Trygve Skaug ser på den nye platen også ut i verden, som med låten «Sov mitt kjære land» – som han beskriver som «en slags nattasang til det krigsherjede landet som flyktningen forlater».

Den skrev Skaug sammen med vennen Tore Thomassen, som hadde møtt to flyktende fedre. Selv satte Trygve Skaug seg inn i hele deres fluktrute, fra Aleppo til det de trodde skulle bli en lys fremtid – men som endte i en leir. Med seg på fremføringen ville han ha noen som «hadde sett krigens mørke sider med egne øyne».

Og det ble Stian «Staysman» Thorbjørnsen. Trygve Skaug gikk i 2017 ganske solid ut mot russelåtprodusenter som satset på grove tekster da den debatten raste rundt denne delen av festmusikksjangeren. Nå beskriver han deltagelsen i fjorårets «Hver gang vi møtes» som en aha-opplevelse, der han ble kjent med tekstene til Staysman.

– Det var så gøy å være med på å gå gjennom hele katalogen hans. Han mobber aldri noen, han har mye på egen bekostning. For ham er det om å gjøre å lage ting som gjør at folk har det bra og moro, eller blir sett i en slags mørk bakside av festen, sier Skaug, som inviterte Thorbjørnsen med på å gjøre «Sov mitt kjære land» fordi han ville ha med noen som hadde sett krigens mørke sider med egne øyne.

– Jeg snakket ganske mye med Stian om hans bakgrunn som FN-soldat i Afghanistan, forteller Skaug, som underveis også er blitt kjent med mange i det afghanske miljøet.

ANNONSE

– Det var sterkt å fremføre «Sov mitt kjære land» for første gang utenfor Utenriksdepartementet. Jeg snakket med veldig mange. Det er ingen som ikke drømmer om å se landet sitt reise seg igjen. Men håpet er helt ødelagt, landet er overgitt til ulvene. Likevel dør håpet aldri, sier Skaug alvorlig.

(©NTB)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.