Derfor slås veikantene når blomstene er på sitt fineste

Adrian Sellstrøm
2 minutter lesetid

Den viktigste årsaken til at det utføres kantslått er for å sikre god sikt og trafikksikkerheten. Men det er også andre mer ukjente grunner.

Siden overgrodde vegkanter kan hindre sikten, er kantslått et trafikksikkerhetstiltak, men like viktig er den for å begrense spredning av femmede, skadelige arter.

– Kantslått begrenser spredning av uønskede arter, og bidrar til mer artsrike vegkanter, som til slutt er positivt for insektlivet langs vegene, sier Grete Sponga, biolog og miljørådgiver i Statens vegvesen i en pressemelding.

ANNONSE

Mesta, som har kontrakter i vårt område forteller det samme.
– Enkelte uønskede plantearter sprer seg raskt og er så dominerende at ønskede eller truede plante- og insektarter ikke får plass, og på sikt står i fare for å dø ut. Når vi klipper begrenser vi spredningen av uønskede plantearter, og bidrar på den måten til å ivareta artsmangfoldet ved at både ønskede planter og insekter får bedre sjanse til å overleve. På den måten prøver vi å gjøre det vi kan for å beholde et størst mulig artsmangfold av planter og insekter også i fremtiden, samtidig som vi sørger for god sikt og trafikksikkerhet, skriver Kristin Folge, konserndirektør for drift og vedlikehold i Mesta.

(Saken fortsetter under)

Kantslått. Foto: Armin Jadidi/ Verdi Media

Farlig arbeid
– Det er store maskiner i sving når vi gjennomfører kantslåtten, og denne arbeidsoperasjonen er ikke risikofri. Gjenstander, som for eksempel stein og søppel, kan ligge gjemt i gresset og fyke ut av kantslåttaggregatet i voldsom fart. Vi opplever stadig potensielt farlige situasjoner når vi utfører dette arbeidet. Vi ber deg derfor om å holde god avstand og vise hensyn hvis du møter Mesta under kantslåttarbeidet langs veien. Husk at vi er der for å øke din sikkerhet – og for å bidra til et fortsatt rikt artsmangfold av planter og insekter, avslutter hun.

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.