Dukket opp med penger til historiske bygg

Glenn Thomas Nilsen
4 minutter lesetid

Styret i Kulturminnefondet har fattet vedtak om tilskudd på 800.000 kroner til arbeid med Ringsbygården og 900.000 til Apothekgården.  

Se flere bilder og faktabokser nedover i saken!

– Også bybildene er fulle av kulturmiljø som må tas vare på, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet i en pressemelding.

Hun legger til:
– Begge bygårdene ligger sentralt i Askim med bare et kvartal imellom seg, og begge er synlige for lokalbefolkningen og gjennomreisende. Vi ser positivt på at det planlegges tiltak for å bevare kulturarven, og søkerens fokus på ivaretagelse av mest mulig originalt og god materialkvalitet. 

Torsdag formiddag dukket kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen og assisterende direktør Pia Wigtil opp i Askim for å overrekke tilsagnet til Dag Eriksen ved Ringsbygården og til Anders Myhrvold Borgen ved Apothekgården.  

– Det er stor stas for oss at Kulturminnefondet støtter dette viktige arbeidet, sier gårdeier Dag Eriksen til Askimbyen sin Facebook-side.

ANNONSE

To av medlemsbedriftene i Askim skal nå renovere bygg i sentrum.

– Attentus Eiendomsmeglingsom får støtte til å sette Bygården sin tilbake til 1922 og hos Østre Linje Arkitektur og Landskap fikk Dag Eriksen en stor sum til rehabilitere og restaurere eksisterende vinduer i Ringsbygården. Disse er fra 1909-1927, skriver Askimbyen på sin Facebook-side.

Ringsbygården ligger i sentrum av Askim og ble bygget 1909, med ulike påbygg frem til 1928. Gården har bevart mye av bygårdspreget og ønsker å bevare det opprinnelige uttrykket både i helheten og små detaljer. Nå trenger det som er igjen av originale vinduer å settes i stand, samtidig som kopivinduer fra 1980-tallet skal skiftes ut.  

Bygården ble opprinnelig bygd for garveri av Garver Løken. Senere har bygningen huset ulike forretninger og flere boenheter. I dag brukes bygården til næring og bolig.  

Her vil medlemmer av Askim Historielag, Byarkitekten og ordfører Svend Saxe Frøshaug være til stede. 

Ordfører Saxe Frøshaug (f.v.), Dag Eriksen (gårdeier) og Simen Bjørgen (direktør i Kulturminnefondet). Foto: Morgan Juel Stavik
Ringsbygården til høyre. Foto: Morgan Juel Stavik
Foto: Morgan Juel Stavik

Apothekgården ble reist i 1923 og har stått mer eller mindre helt likt siden da. Unntaket er butikkvinduene som ble satt inn i ’58, men nå skal fasaden tilbake til det originale utseendet, med støtte fra Kulturminnefondet. 

Det var apoteker Sørensen som fikk satt i gang bygget, som ble tegnet av arkitekt Otto Hansen med Karl Hoff som byggmester. I hjørnelokalene var i mange år Askim Apotek og senere har vært klesforretning, eiendomsformidling, gullsmed, regnskap og arkitektkontorer, samt en frisørsalong i andreetasje. For ikke å glemme glassmesterverkstedet til Thorsen i kjelleren. 


Foto: Morgan Juel Stavik
Eirik Haugstad, Anders Borgen og Vetle Just Kvammen ved Apothekgården. Foto: Morgan Juel Stavik
Vetle Just Kvammen (f.v.), Eirik Haugstad, Anders Borgen, ordfører Saxe Frøshaug og assisterende direktør i Kulturminnefondet Pia Wigtil. Foto: Morgan Juel Stavik
Ordfører Saxe Frøshaug. Foto: Morgan Juel Stavik
Therese Øijord Rustad, Saxe Frøshaug, Anders Borgen, Rune Balto Strønes og Simen Bjørgen. Foto: Morgan Juel Stavik
Saxe Frøshaug (f.v.), Anders Borgen, Eirik Haugstad og Vetle Just Kvammen. Foto: Morgan Juel Stavik
Foto: Morgan Juel Stavik

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.