Styret i Kulturminnefondet har fattet vedtak om tilskudd på 800.000 kroner til arbeid med Ringsbygården og 900.000 til Apothekgården.
Se flere bilder og faktabokser nedover i saken!
– Også bybildene er fulle av kulturmiljø som må tas vare på, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet i en pressemelding.
Hun legger til:
– Begge bygårdene ligger sentralt i Askim med bare et kvartal imellom seg, og begge er synlige for lokalbefolkningen og gjennomreisende. Vi ser positivt på at det planlegges tiltak for å bevare kulturarven, og søkerens fokus på ivaretagelse av mest mulig originalt og god materialkvalitet.
Torsdag formiddag dukket kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen og assisterende direktør Pia Wigtil opp i Askim for å overrekke tilsagnet til Dag Eriksen ved Ringsbygården og til Anders Myhrvold Borgen ved Apothekgården.
– Det er stor stas for oss at Kulturminnefondet støtter dette viktige arbeidet, sier gårdeier Dag Eriksen til Askimbyen sin Facebook-side.
To av medlemsbedriftene i Askim skal nå renovere bygg i sentrum.
– Attentus Eiendomsmeglingsom får støtte til å sette Bygården sin tilbake til 1922 og hos Østre Linje Arkitektur og Landskap fikk Dag Eriksen en stor sum til rehabilitere og restaurere eksisterende vinduer i Ringsbygården. Disse er fra 1909-1927, skriver Askimbyen på sin Facebook-side.
Ringsbygården ligger i sentrum av Askim og ble bygget 1909, med ulike påbygg frem til 1928. Gården har bevart mye av bygårdspreget og ønsker å bevare det opprinnelige uttrykket både i helheten og små detaljer. Nå trenger det som er igjen av originale vinduer å settes i stand, samtidig som kopivinduer fra 1980-tallet skal skiftes ut.
Bygården ble opprinnelig bygd for garveri av Garver Løken. Senere har bygningen huset ulike forretninger og flere boenheter. I dag brukes bygården til næring og bolig.
Her vil medlemmer av Askim Historielag, Byarkitekten og ordfører Svend Saxe Frøshaug være til stede.
Apothekgården ble reist i 1923 og har stått mer eller mindre helt likt siden da. Unntaket er butikkvinduene som ble satt inn i ’58, men nå skal fasaden tilbake til det originale utseendet, med støtte fra Kulturminnefondet.
Det var apoteker Sørensen som fikk satt i gang bygget, som ble tegnet av arkitekt Otto Hansen med Karl Hoff som byggmester. I hjørnelokalene var i mange år Askim Apotek og senere har vært klesforretning, eiendomsformidling, gullsmed, regnskap og arkitektkontorer, samt en frisørsalong i andreetasje. For ikke å glemme glassmesterverkstedet til Thorsen i kjelleren.
ANNONSE