Abid Raja ber kulturlivet om å ikke avlyse arrangementer. Her er han på besøk på Spydeberg Prestegård i 2019. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Raja til kulturlivet: – Ikke avlys!

Kulturminister Abid Raja (V) vil fase ut kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer. Nå skal pengehjelpen stimulere til aktivitet i stedet.

Av: Johan Falnes/ NTB

På en pressekonferanse mandag oppfordret Raja kultursektoren til å strekke seg for å få gjennomført arrangementer innenfor de smittevernreglene som gjelder.

– Jeg som kulturminister, vi som regjering, vi ønsker at du ikke avlyser. Det vil koste krefter å rigge om opplegget du hadde sett for deg i en normal situasjon. Men vi håper du er klar for å ta dette ekstra krafttaket, sa han.

– Vi ønsker aktivitet. Vi ønsker å holde hjulene i gang.

På pressekonferansen kunngjorde Raja at regjeringen setter av 500 millioner kroner ut 2020 for å stimulere til at kulturarrangementer faktisk blir gjennomført. I tillegg har regjeringen foreslått å bevilge drøyt 1 milliard kroner til ordningen første halvår 2021.

Kompensasjonen for avlyste arrangementer skal derimot fases ut.

Faser ut kompensasjon

Raja vil riktignok fortsette å kompensere for tapte inntekter en stund til. Men i utgangspunktet settes det bare av 200 millioner kroner til dette ut året.

Det blir samtidig satt et tak, med prosentvis avkorting hvis det søkes for mer enn 200 millioner kroner.

Og etter nyttår er det slutt.

– Kompensasjonsordningen trappes ned. Så vil vi gå helt over til stimulering. Så fra januar av kommer ingen til å få penger for avlyste arrangementer, sier Raja til NTB.

– Dessverre er vi i denne pandemien sammen. Denne usikkerheten gjelder for oss i regjeringen, for næringslivet, for folk i helsesektoren og for kultursektoren, påpeker han.

(Saken fortsetter under bildet)

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) vil vi pengehjelpen i kulturlivet fra kompensasjon til stimulering. Foto: Vidar Ruud / NTB

Ny stimuleringsordning

Den nye stimuleringsordningen skal gjøre det lettere å gjennomføre kulturarrangementer innenfor de smittevernreglene som gjelder.

– Vi ønsker at folk gjennomfører arrangementene. Det kan ikke bli 1.000 deltakere, men det kan bli 200, sier Raja.

Pengehjelpen skal for eksempel dekke honorar til artister, leie av lokaler, lønn og kontorutgifter. Arrangørene kan i tillegg beregne 3 prosent overskudd etter at alle utgifter og lønnskostnader er dekket.

Det skal gi mer aktivitet, jobb, lønn og honorar til alle de som har kulturen som arbeidsplass og næringsvei, ifølge Raja.

ANNONSE

Men hvis flere avlyser og søker om kompensasjon enn det regjeringen har lagt opp til, kan potten til stimulering bli mindre, advarer han.

Vanskelig for utenlandske artister

Innreisekarantenen gjør det vanskelig å gjennomføre arrangementer med utenlandske artister. Her vil det ikke bli gjort unntak, ifølge Raja.

Men så lenge karantenereglene overholdes, er det ingenting i veien for at utlendinger kan opptre i Norge, understreker han.

Men kulturministeren er mest opptatt av de norske artistene.

– I denne krisen skal vi hjelpe norske kulturarbeidere og norske kulturleverandører så godt vi kan. Og det er mange fantastiske norske artister som kan opptre på scener rundt om i Norge, sier Raja.

Han er overbevist om at det vil bli julekonserter, teater, dans og standup i rikt monn i ukene framover.

– 500 millioner kroner skal gi ganske mye kultur tilbake.

Raja vil redde julekonsertene

Regjeringen åpner for at også menighetsråd kan regnes som arrangører, slik at flest mulig av årets julekonserter, blant annet i kirkene, kan gjennomføres.

Flere kjente artister har allerede avlyst sine julekonserter som følge av pandemien, men nå ønsker kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) å redde jula for konsertgjengere.

– Vi vet at mange liker å gå på de tradisjonelle julekonsertene. Disse er det ofte menighetsrådene som arrangerer.

Av hensyn til julekonsertene er gjort et nytt unntak i forskriften, slik at også menighetsrådene i Den norske kirke og andre tilsvarende enheter i tros- og livssynssamfunn skal kunne regnes som arrangører, sa Raja da han mandag presenterte regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet.

– Vi skal opprettholde vår kristenhumanistiske kulturarv, og våre fantastiske tradisjoner, også under en pandemi, sa Raja som la til at vi vil trenge jula, og julekonsertenes varme og kjærlighet mer enn noen gang i år.

Også kommunale kinoer og kulturhus skal nå kunne regnes som arrangører.

– Det for at de også skal kunne være med i den stimuleringen til aktivitet rundt om i landet, sier kulturministeren.

(©NTB)

ANNONSE

ANNONSE

Død person funnet i brannruiner i Aremark

Nulltoleranse ovenfor kriminalitet i framtiden