1 av 4 menn sier de har kjørt bil uten å vite om de var edru og 7 av 10 trafikkdrepte i fjor var menn.
– Å kjøre bil dagen derpå kan alltid være en risiko, så er du i tvil skal du la bilen stå, sier Utrykningspolitiet.
– Vi vet at mange nyter litt ekstra alkohol i ferien, men da må du skaffe skyss. Alkohol og bilkjøring hører aldri sammen, sier Roger Ytre-Hauge som er fagsjef på motor i Frende Forsikring.
Menn tar sjanser i trafikken
Der 26 prosent av menn sier de har vært usikre er det «bare» 1 av 10 kvinner som sier det samme. Tallene er hentet fra en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende Forsikring.
– Vi ser en generell overvekt av menn når det gjelder overtredelser i trafikken. Særlig for grove fartsovertredelser, der er nesten 90 prosent menn. Mye tyder på at menn tar flere sjanser i trafikken, enn kvinner. Her må det trolig en holdningsendring til. UP har en nullvisjon for antall drepte og hardt skadde i trafikken, sier UP-sjef Steven Hasseldal.
Mange skal på bilferie i sommer
UP forteller at sommeren er høytid for å kjøre for fort og i ruspåvirket tilstand.
– Nesten halvparten av ulykkene med hardt skadde og drepte i trafikken skjer i sommermånedene juni, juli og august, sier Hasseldal i UP.
Frendeundersøkelsen viser at en av fem velger bilferie i sommer.
– Det vil definitivt være økt trafikk på smale norske veier i sommer. Hvis du kjører uten å være helt edru eller helt våken etter festen kvelden før kan det bli livsfarlig for deg og de du er mest glad i, sier Roger Ytre-Hauge.
Mange dødsulykker skyldes rus
Rus bak rattet er årsaken til mange dødsulykker hvert eneste år. I 2018 ble 40 mennesker drept på grunn av ruskjøring i Norge. Det viser tall fra Statens Vegvesen.
– Samme år ble 9649 bilister tatt for ruskjøring. Det var ti prosent flere enn året før. Her er det ikke annet å gjøre enn å be folk om å skjerpe seg kraftig, sier Ytre-Hauge i Frende.
Selv om de utenlandske turistene stort sett uteblir i sommer er det langt flere nordmenn på veiene.
– Vi merker det godt på salget av bil-, bobil og campingvognforsikringer, sier han.
– Vi vil minne om at du sjekker at du faktisk har lov til å kjøre bobilen, båthengeren eller campingvognen på det førerkortet du har. Her kan tilhengerappen til Statens vegvesen være god hjelp, sier Hasseldal i UP.
De yngste tar oftest sjansen
Det er aldersgruppen 30-39 år som oftest setter seg usikker bak rattet dagen derpå. Nesten 30 prosent sier i Frendeundersøkelsen at de kan ha kjørt for tidlig.
– Den yngste aldersgruppen som har lappen, mellom 18 og 29, følger dessverre hakk i hæl. Her har 26 prosent tatt risiko på vegne av eget og andres liv, sier motorfagsjefen i Frende.
FAKTA: Alder på de som kjører uten å vite at de er edru
- 18-29 år: 26 prosent
- 30-39 år: 28 prosent
- 40-49 år: 16 prosent
- 50-59 år: 21 prosent
- 60+: 9 prosent
FAKTA: Her bor de som kan ha kjørt i fylla
- Oslo: 22 prosent
- Vestlandet: 21 prosent
- Midt-Norge: 19 prosent
- Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 18 prosent
- Østlandet: 17 prosent
- Nord-Norge: 13 prosent
(Pressemelding)