100 år siden John Herland ble født

Leserinnlegg
4 minutter lesetid

Den 6. juli 2020 er det hundre år siden John Herland ble født. John var operasangeren som tok farsgården i Hærland på odel og ble bedriftsutvikler.

Av: Trond Degnes

Han gjorde all skepsis i bygda til skamme. Fra 1956 starter han oppbyggingen av sin slakteribedrift. Stor var overraskelsen da han i 1977 solgte livsverket med en omsetning på vel 72 millioner kroner til landbrukssamvirket.

John Herland hadde i utgangspunktet ikke tenkt å bli bonde. Men som sønn av Petra (født Revhaug) og Knut Herland hadde han odelsretten til gården Herland. Etter hvert skjøt imidlertid sangkarrieren fart. Nye tilbud dukket stadig opp. I 1952 var han ønsket til Operaen i Gøteborg. Samtidig økte presset. Et valg måtte han ta: Et liv på scenen eller bondeyrket. Dagen før fristen gikk ut møtte han opp på Eidsberg lensmannskontor.

Han hadde bestemt seg:

– Jeg tar odelsgården.

Bedriftseventyr

I 1954 flyttet han inn på gården i Hærland. Allerede to år senere startet han med slakterivirksomhet. Bygdeslakteriet i bryggerhuset skulle bli noe stort. Med kreativitet og energi utviklet John Herland bedriften trinn for trinn. Få hadde tro på at operasangeren ville lykkes både som bonde og industrimann, men han ville vise for alle at han maktet mye.

Den personen som i dag kjenner best John Herlands historie som bedriftsutvikler er uten tvil Nils-Ole Solberg . I 1960 ble han ansatt hos John Herland. Solberg hadde mange oppgaver i bedriften. Det ble en reise med utbygginger, omstillinger, teknisk utvikling, nye rammebetingelser og effektivisering. Solberg var en nær medarbeider helt fram til 1977, da Herland overaskende solgte sitt livsverk til konkurrenten, landbrukssamvirket. Solberg ble den nye daglig leder for bedriften helt til 2002.

ANNONSE

«Hærlandkulturen»

Solberg har mange minner å hente fram når han tenker tilbake på John Herland.

Hvordan vil du karakterisere din sjef gjennom 17 år?

– Han hadde en helt spesiell drivkraft. Jeg har selv valgt å sammenfatte hans egenskaper i begrepet Hærland-kulturen, sier Solberg og legger til:

– John Herland var aldri helt fornøyd med tingenes tilstand. Han var alltid på utkikk etter forbedringer. Han lyttet alltid etter markedets forventninger og med intensitet og stå-på-vilje utviklet han bedriften til et mønsteranlegg. På en spesiell måte klarte han å overføre denne kulturen til sine ansatte. Den ble i varetatt av ledere på alle nivåer.  Sammen med sjefen gledet de seg over resultatene de skapte, sier Nils-Ole Solberg.

Flyttet til Spania

Solberg er klar på at tiden etter salget av bedriften i 1977 var en tung tid for John Herland. Han ga alt for det han trodde på. Den energiske bedriftsutvikleren brant på mange måter sitt liv i begge ender. Livsverket ble lagt over i nye hender. Herland flyttet etter en tid til Spania hvor han bygde seg et hus ved Marbella. Der døde han den 3. mars i 1980, bare 59 år gammel.

John Herland er operasangeren som tok farsgården på odel og bygde opp en stor slakteribedrift, som i dag er Norturas storanlegg i Hærland.

(Innsendt sak)

Stem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.