Trøgsting stoppet mann med øks på toget

Indre24
9 minutter lesetid

19 år gamle Joakim Henriksen Stafne fra Trøgstad var klar for en rolig natt på Bergensbanen. Da tok plutselig en passasjer fram en øks.

Av: Marius Lauritsen / Forsvaret

Klokka er litt over 23 en søndagskveld i april 2019. Det er mørkt, og på Oslo S er det stille og rolig. På plattform 3 sitter 19 år gamle Joakim Henriksen Stafne. Han er i førstegangstjenesten på Haakonsvern i Bergen, og er på vei tilbake etter permisjon hjemme. På plattformen venter han og noen andre passasjerer på nattoget som skal ta dem over fjellet til Bergen. En mann går litt urolig fram og tilbake på perrongen.

Joakim har vært inne i førstegangstjenesten siden september året før. Noen uker tidligere har han blitt overført til et av vaktlagene på Sjøforsvarets hovedbase. Nå har han vært hjemme, og skal tilbake til tjenesten. Toget ankommer, og passasjerene går på. Stafne finner plassen sin, og gjør seg klar for en rolig natt med forhåpentligvis noen timers søvn i togsetet. Ved siden av seg får Joakim mannen han tidligere hadde lagt merke til på plattformen.

– Det var egentlig ikke noen grunn til at jeg la merke til ham, men jeg husker at jeg tenkte over det at jeg ble sittende ved siden av den samme mannen jeg tidligere hadde sett utenfor toget, forteller han.

Her på Akershus festning skulle Joakim Stafne fått Forsvarets medalje for edel dåd på årets 8. mai-markering. På grunn av korona-epidemien får han den først neste år. Foto: Marius Lauritsen / Forsvaret

Billettkrangel

Toget kjører fra stasjonen, og etter hvert dukker konduktøren opp for å kontrollere billetter. Da har mannen ved siden av Joakim forlatt plassen sin, og han står nå og diskuterer med konduktøren i vogna.

– Jeg fikk ikke med meg alt som ble sagt, men forstod at de var uenige om billetten var gyldig eller ikke. Konduktøren fortsatte å sjekke billettene til de andre passasjerene i vogna, men mannen fulgte etter ham og fortsatte å diskutere.

Konduktøren står på sitt, mannens billett er ikke gyldig. Mannen står også på sitt, og krever å få bli med toget videre. Argumentene til passasjeren fører ingen vei, og han begynner å heve stemmen. Plutselig snur han og går mot plassen sin, der Joakim sitter.

– Han åpnet bagen sin, som lå i hylla over meg, og tok ut noe. Plutselig så jeg at det var en øks han hadde funnet fram. Og han gjorde ikke noe forsøk på å skjule den heller.

Mannen holder øksa i hånda og tar noen raske skritt mot konduktøren. Stafne oppfatter det kjapt som en trussel. Bare noen uker tidligere har han gjennomført vakt- og sikringskurs som en del av opplæringen sin i førstegangstjenesten. Der har han lært ulike teknikker en vaktsoldat må kunne. Blant annet arrestasjonsteknikk.

– Jeg tenkte ikke tilbake på kurset der og da, men i ettertid har jeg tenkt mye på at det jeg lærte der gjorde meg forberedt på denne uvirkelige situasjonen. Når du øver på en teknikk, bruker du kanskje en hel dag på å bare drille om igjen og om igjen på den samme tingen. Jeg tror det er litt typisk for Forsvaret. Når jeg da stod midt oppi en situasjon, var jeg ganske trygg på at jeg også nå skulle klare det jeg hadde gjort så mange ganger på øvelse.

Jeg bare handlet

Som den eneste i togvogna er Stafne rask med å reagere. «Den øksa må jeg ta», rekker han å tenke før han reiser seg opp og nærmer seg mannen bakfra.

– Mannen er på dette tidspunktet veldig fokusert på konduktøren, noe som gjør utgangspunktet bra for meg.

Mannen er på vei mot konduktøren, men stopper opp i noen sekunder. Da øyner Stafne sin mulighet.

Jeg husker bare jeg tenkte hvordan skal jeg gjøre dette. Om det var farlig eller ikke, rakk jeg ikke å tenke på. Jeg bare handlet.

Stafne griper tak i armen som holdt øksa, og får holdt den fast på ryggen til mannen. Konduktøren blir først overrasket over hva som skjer, men griper så tak i øksa og får fjernet den fra mannens grep. Han går deretter for å gjemme øksa. Joacim blir stående igjen med mannen, og holder fortsatt armen hans fast på ryggen.

ANNONSE

– Etter at øksa var fjernet, spurte jeg mannen om han var rolig. Han sa at det var han, og det virket også sånn, så da slapp jeg taket.

Først da ser Joakim rundt seg i vogna, og ser at alle de andre passasjerene hadde reist seg opp. Som for å gjøre plass til det som utspiller seg. Til tross for dramatikken er det fortsatt rolig i vogna. Da spør mannen om han kan få tilbake øksa si.

– Det var jo et litt merkelig spørsmål, kan du si. Jeg sa at det gikk nok ikke, men at vi kanskje skulle gå og sette oss i kafévogna isteden.

Mannen blir med Joakim, og de to blir sittende og prate litt mens toget kjører inn mot Vikersund. Konduktøren har i mellomtiden varslet politiet, som møter toget på stasjonen. Politiet pågriper mannen og ransaker ham. Da finner de en kniv i lomma på mannen. Stafne blir avhørt av politiet, før han igjen kan sette seg på toget mot Bergen.

(Saken fortsetter under)

– Det er en hendelse som sitter litt i deg, så det tok noen timer før jeg fikk sove. Særlig siden han faktisk hadde en kniv i lomma. Jeg ble sittende og tenke en del på det. Dagen etter fikk jeg forklart for troppssjefen min, og vi hadde en god og lang prat om det som hadde skjedd. En type debrif.

– Jeg er bare glad for at det gikk så bra. I ettertid har jeg tenkt på at jeg kanskje undervurderte det hele litt, men jeg rakk ikke å tenke så mye der og da. Det var bare som om det jeg hadde trent på slo inn. Sammen med en mer personlig følelse av å ville gjøre noe i en sånn situasjon.

Hedres med medalje

På frigjørings- og veterandagen 8. mai skulle ledende menig Joakim Henriksen Stafne blitt tildelt Forsvarets medalje for edel dåd. Medaljen er rangert som den syvende høyeste i Norge. I begrunnelsen for tildelingen står det at han med fare for eget liv medvirket til å forhindre tap av menneskeliv. Han mottar dekorasjonen fordi han gjennom sin fremragende situasjonsforståelse og anvendelse av militære ferdigheter avvæpnet mannen og fikk kontroll på situasjonen.

– Jeg er utrolig ydmyk over å motta en sånn medalje. Samtidig er jeg stolt av meg selv, at jeg faktisk gjorde noe, og fikk det til. Jeg hadde ikke forventet noe sånt av meg selv før dette.

På grunn av koronapandemien vil det ikke bli gjennomført en medaljeseremoni i år. Medaljemottakerne får dermed medaljene sine neste år.

I tillegg til Joakim Henriksen Stafne er Jostein Mattingsdal tildelt Krigsmedaljen, og Thomas Andersen og Sjur Rasmus Rockwell Djupedal er tildelt Forsvarets innsatsmedalje. I tillegg er to personer tildelt Forsvarets innsatsmedalje med rosett og Forsvarets innsatsmedalje. Disse tilhører Forsvarets skjermede personell, noe som gjør at detaljer om personene og deres oppdrag ikke offentliggjøres.

(Saken er lånt av Forsvaret)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.