– Man sier ofte at ungdom er fremtiden

Indre24
3 minutter lesetid

PRESSEMELDING: Kommunesektorens organisasjon avholdt den 10. februar et toppmøte for barn og unge på The Hub i Oslo.

I salen satt over 400 ungdommer og beslutningstagere fra hele landet med et mål for øye: Å gi ungdommen beskjed om hva det er viktig at kommune Norge arbeider med for innbyggerne og framtidige generasjoner.

Ungdommen krevde fra første stund et nasjonalt talerør ved Maiken Køien Andersen fra ungdomsrådet i Innlandet fylke.

– Verden endres ikke uten ungdommer. Det er ofte vi som sitter på nye tanker, perspektiver, og vi ønsker å overta en bærekraftig verden etter dere voksne, sa Maiken til beslutningstagerne på toppmøtet.

Støttes av ungdommen

Daniel Aluku. Pressefoto

Køien Andersen støttes her av ungdommen fra hele landet. Daniel Aluku fra Mysen som selv var på toppmøtet sier at dette er en drøm han selv har.

– Man sier ofte at ungdom er fremtiden, det stemmer bare delvis, sannheten er at vi også er en del av nåtiden. Her og nå teller vi også.

Men det var ikke bare et nasjonalt Ungdomsråd som engasjerte. Klima og miljø sto også høyt på agendaen. Klimabrøl. Brøl for klimaet. Det siste året har barn og unge streiket, demonstrert, krevd handling for å løse klimautfordringene. Det ga gjenlyd under toppmøtet.

– Over hele landet har ungdom streiket og demonstrert for klimaet, trosset, vær vind og fraværsregler. Hva kommer dere som ordførere til å gjøre for å redusere utslippene i deres kommuner?, spurte Daniel fra scenen under møtet og fikk gehør fra salen.

ANNONSE

Oppmerksomhet rundt bærekraftfond

Under møtet fikk også ungdommen lov til å utarbeide helt konkrete mål og forventninger til landets kommuner og ordførere. Mye oppmerksomhet fikk spesielt ideen om et bærekraftsfond.

– Det må lønne seg å drive bærekraftig og straffe seg å ikke gjøre det, om man ved hjelp fra avgifter fra bedrifter som ikke driver bærekraftig kan danne et fond som kan støtte bedrifter som gjør det er vi ett skritt nærmere å senke utslippene, forklarte Daniel.

Han fremhever viktigheten av klimakampen og er urolig for farten på utslippskuttene. Mysen-gutten mener at det rett og slett går for tregt.

Han minner om at det nå bare er 10 år igjen før målene i Parisavtalen skal nås. Toppmøtet for barn og unge har i etterkant fått veldig mye positiv oppmerksomhet, men Daniel mener den største jobben ennå gjenstår.

– Det må ikke stoppe her!, dette må tas med til kommunene, og ungdommen må få gjennomslag, men enda viktigere er det at arenaer og arrangementer som dette gjentas og at møteplasser hvor engasjerte ungdommer kan møtes også eksisterer på et nasjonalt nivå, avslutter Daniel Aluku.

(Pressemelding)

Stem her

ANNONSE

Stikkord
Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.