Ja til smartere forbruk!

Indre24
3 minutter lesetid

LESERINNLEGG: Vi bor i et av verdens rikeste land, og vi har stort sett tilgang på det vi trenger for å leve – og litt til. Forbruket vårt, altså Måten vi lever på og bruker av naturen, er ikke forenelig med hvordan verdens befolkning kan leve på sikt.

Vi er nødt til å endre måten vi bruker ressurser på; vi må bruke smartere og gjenbruke. Vi i Norges bygdeungdomslag ønsker å gjøre en forskjell gjennom prosjektet «NBU redder verden litt», hvor vi har fokus på plast, mat og forbruk.

For det første bør vi tenke annerledes rundt energiutvinning. Drivstoff som olje og gass må vi bruke mindre av – dette er lite fremtidsrettet. I stedet må vi bruke fornybare ressurser, som vind, sol og vann, til å lage strøm – en nødvendig energiform i dagens og fremtidens samfunn. Denne energien bør vi blant annet bruke til å bygge opp et godt og grønt kollektivtilbud.

Vårt andre punkt for smart ressursbruk er at vi bør tenke annerledes rundt matproduksjon. Mat er blitt en vare som reiser verden rundt fra jord til bord. Trenger vi avocado til fredagstacoen? Importert mat har ofte et stort klimaavtrykk på grunn av den lange reisen. Vi må isteden spørre oss selv om hva som dyrkes i Norge. Kortreist og ureist mat bør væte det beste valget, både av hensyn til klima og solidaritet. Støtt det lokale, og spis norsk mat fordi det er bærekraftig. Velg den maten du kjenner til opprinnelsen og produksjonen av.

Vi bør også gjøre noe med handlevanene våre. Vi bør tenke langsiktig og kvalitet fremfor kvantitet. Reparasjon bør lønne seg fremfor kasting og nykjøp. Mulighetene og arenaene for å bytte og låne, eller arve, bør styrkes til fordel for dagens kjøp og kast samfunn. Turutstyr til årets ene topptur, eller verktøy, for eksempel for sesongbasert arbeid, er ting det kan være både praktisk og svært ressursnyttig å dele på. Når vi først kjøper noe, bør dette skje lokalt. Dette styrker det lokale næringslivet.

Sist, men ikke minst; må det kastes så lite som mulig, og det som må kastes må i det minste bli kildesortert. Enkelte materialer kan nesten bli brukt evig. Trevirke, matavfall og annet biobasert avfall kan bli brent og bli fjernvarme, bioplast eller ny papp og papir, for å nevne noe.

Vi oppfordrer alle – politikere, næringslivet og forbrukere – til å bli med på en endring som gagner miljøet, klimaet og menneskene. Forbedrer vi våre forbruksvaner er vi med på «å redde verden litt». Dette vil påvirke klimaet positivt, bedre livskvalitet som følge av bedre vaner, styrke det det lokale næringslivet og skape levende bygder.

Askim Bygdeungdomslag
Eidsberg & Hærland Bygdeungdomslag
Hobøl Bygdeungdomslag
Marker Bygdeungdomslag
Skiptvet Bygdeungdomslag
Spydeberg Bygdeungdomslag
Trøgstad Bygdeungdomslag

ANNONSEStem her

ANNONSE

Del artikkelen

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.